Különleges életmódot folytatnak a káprázatos tövisszúró gébicsek

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületének egyik leggyakrabban megfigyelhető madárfaja a tövisszúró gébics. Azért kedveli ezt a területet, mert itt sok a fészkelőhelyül szolgáló bokros, cserjés élőhely – írják a nemzeti park oldalán.

A tövisszúró gébics legtöbbször egy kiemelt ponton tartózkodik, így könnyen észrevehető. Vonuló madár, a költőterületre Afrika felől csak április utolsó, május első napjaiban érkezik meg. Évente egyszer, májusban költ, sikertelenség esetén pótköltésbe kezdenek a párok.

A tojó a cserjés védett részén építi meg a fészkét, melybe 5-7 tojást rak. A hím az építőanyag hordásában segédkezik, a tojásokon szinte kizárólag a tojó kotlik. A fiókákat 14-16 napig, a kirepülésig mindkét szülő eteti. A tövisszúró gébics főként rovarokkal táplálkozik, de néha apró gerinceseket is elfog. Zsákmányát gyakran tövisre tűzi, innen ered elnevezése is. Az öreg madarak már augusztusban vonulásba kezdenek, de fiatalokkal még október elején is találkozhatunk.

(Forrás: kmnp.hu, fotók: Őze Péter)

magyarallatvedelem.hu