Magyar Állatvédelem
Image default

Különleges bolyhos apróság jött a világra Szegeden

Olvasási idő:1 perc

Március elsején látta meg a napvilágot a Szegedi Vadaspark első tavaszi szülötte, egy guanakó csikó. A pár éve összeállt guanakóknál minden évben örvendhetünk annak, hogy egy-egy utóddal bővül a csapat. A már pár órásan talpra álló csikót a látogatók is megfigyelhetik a nagy marákkal közös kifutójában.

A Szegedi Vadasparkban mind a négy dél-amerikai teveféle látható, a veszélyeztetett vikunya, és háziasított formája, az alpaka éppúgy, mint a láma és őse, a guanakó. Kevesen tudják, hogy a tevefélék őshazája Észak-Amerika – ahol ma már nem élnek –, onnan terjedtek el Dél-Amerikában és Ázsiában, majd végül Észak-Afrikában is. Az összes fajukra jellemző, hogy rendkívül jól alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz, silány növényi táplálékkal, kevés vízzel is beérik. A guanakó sem kivétel, ez a faj a magashegységi viszonyokhoz, az oxigén hiányos levegőhöz alkalmazkodott, egységnyi vérben a vörösvértest-száma négyszerese az emberének. A szőre is kiváló minőségű, csak közeli rokona, a vikunya szőrméjét értékelik magasabb minőségűnek. Belőle háziasították a lámát, a legnagyobb termetű Dél-Amerikában háziasított állatot.

A Szegeden született hím guanakót a látogatók is megleshetik a pampa kifutóban. Hosszabb távon ugyan új állatkertet fognak keresni neki, de ebben az évben még a Vadaspark lesz az otthona.

(Forrás, fotók: zooszeged.hu)

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Mesébe illő jelenet: 70 szarvas vágtatott át az úton Beregdarócnál – VIDEÓ

Marci

Lélegzetelállító képekkel nyerte el a magyar férfi az Év Természetfotósa címet

magyarallatvedo

Barna medvét fotóztak a Bükkben

magyarallatvedo