Magyar Állatvédelem
Image default

Különleges, albínó zergét fotóztak az Alacsony-Tátrában

Egy meglehetősen ritka, hófehér bundás nőstény zerge mozog a szlovák hegyekben.  Az egyedet az Alacsony-Tátra gerincének közelében figyeltek meg- tudta a Berek. 

 

A Magas-tatra.info cikke szerint Pavel Ballo zoológus évek óta gyűjti az adatokat a tátrai mormotatelepekről, és munkája közben teljesen véletlenül közvetlenül a turistaútról egy hófehér nőstény zergét is sikerült lefilmeznie. Az albínó zerge bár gyönyörű és egyedinek mondható, de nem könnyű az élete a természetben.

A közelemben legelt. Nem követtem, nem stresszeltem őt, hiszen önmagában is stresszes az élete, mert más mint a többiek – magyarázta a zoológus.

Ahogy az emberek között ismerünk albínó típusú embereket, úgy alkalmanként az állatvilágban is előfordulnak. A pigment vesztés a zergék esetében is a genetikával függ össze. Erik Baláž ökológus és filmrendező szerint az albínó zerge „abszolút ritkaság”. Véleménye szerint a zerge fehér színe genetikai anomália. Örülök, hogy Szlovákiában is megjelent egy ilyen egyed – tette hozzá.

A zergeszámlálás során felfedeztek egy másik nőstényt is, amely nem egészen fehér, de már első látásra világosabb szőrű az átlagnál. Erről egyedülálló filmfelvételt sikerült készíteni, amely azt bizonyítja, hogy az ilyen egyed annak ellenére, hogy más, mégis vonzó a hímek számára.

(Forrás: Magas-tatra.info/Berek)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Mínusz 50 fokkal is megbirkóznak a jakut lovak – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Lenyűgöző videó a sárban dagonyázó gemenci szarvasbikákról

Erik

Biztonsági óvintézkedések a melegben

Viki