Magyar Állatvédelem
Image default

Különleges albínó fülesbagoly tűnt fel Karcagon

A hétvégén zajlott az erdei fülesbaglyok országos felmérése, melyet a Magyar Madártani Egyesület (MME) végez a lakosság bevonásával. Ennek során bukkantak egy különleges, albínó példányra szombaton a karcagi görögkeleti ortodox templom kertjében – írta meg a Hortobágyi Madárpark bejegyzésében.

A programban résztvevő lelkes természetfotós, Dávid-Kiss Borbála mint első észlelő jelentette a madarat, majd Varga László, a hortobágyi Madárkórház Alapítvány munkatársa készített róla felvételeket.

Az albínó madarak általában ritkák. A Madárkórházba is csak 2-3 évente kerül egy-egy faj ilyen különleges egyede – írták. Ezeket a madarakat fokozottan veszélyeztetik a ragadozók, mivel rejtő színezetük helyett kirívóak fajtársaikhoz képest. Az ilyen albínó baglyokat egy nagyobb karvaly tojó vagy egy héja is hamarabb levadássza. Sőt, sok esetben fajtársaik is űzik őket.

Ezt a példányt azonban fajtársai láthatóan befogadták a csapatba.

A pigmenthiány bármilyen vadállatnál előfordulhat. Ez lehet egész testre kiterjedő albinizmus, ilyenkor a szem piros, az emlősöknél az orr előtti szőrtelen terület rózsaszín, a flavizmus esetében egyes szaruképletek vagy a szivárványhártya lehet barna.

(Forrás és fotó: Hortobágyi Madárpark- Madárkórház Alapítvány)

Magyar Állatvédelem