Magyar Állatvédelem
Image default

Közel 300 rákosi vipera jött a világra a Kiskunságban

Olvasási idő:1 perc

296 kis vipera született idén 28 nősténytől a védelmükre és tenyésztésükre létrehozott Rákosivipera-védelmi Központban, ezzel 3515-re emelkedett a központban eddig világra jött fokozottan védett viperák száma – írja a turistamagazin.hu.

A terepszezon végéhez érve a közelmúltban számba vettét a Rákosvipera-védelmi Központban 2020-ban született kis viperákat – olvasható a központ weboldalán. Az idén 28 nősténytől 296 rákosi vipera látta meg a napvilágot. A kis viperák átlagos súlya 2,8 gramm, hosszuk 14,5 centiméter volt.

A hossz- és súlymérés mellett mindegyik kígyóról egyedi azonosítókép is készült, hiszen a fejen található pajzsok alakja és elrendeződése egyedre jellemző, és egész életen át állandó. Így egy-egy viperát a fejpajzsok alapján bármikor megismerik a kutatók, és akár egy vedlett bőr alapján is be tudják őket azonosítani.

rakosivipera.hu

Magyarországon a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legvédettebb kategóriába tartozik: természetvédelmi értéke 1 millió forint.

Mint írják, a viperaszaporulat-számlálással egy időben a kunpeszéri központban végére ért a szabadtéri terráriumok újjáépítésének első fázisa is. A munkálatok során a központ megnyitása óta eltelt 16 év alatt elhasználódott terráriumokat lecserélték, helyükre 70 darab modern, az itt élő állatok biztonságos elhelyezését szolgáló terrárium került. A hideg idő beköszöntével az itt élő viperák telelni térnek a biztonságot jelentő föld alatti telelőüregekbe, és majd csak tavasszal találkozhatunk velük ismét.

rakosivipera.hu, turistamagazin.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotók: rakosivipera.hu

Kapcsolódó

Összefogtak a jogászok és állatorvosok a hazai állatvédelemért

Marci

Orosz Barbara teljes testmasszázst adott Xantus Barbara kutyájának a Mokkában

magyarallatvedo

Hollandiából érkeztek az új lakók a keszthelyi Madárparkba

magyarallatvedo