Közel 14 ezer kutyának állíttatott ki útlevelet Szigetvár állatorvos-polgármestere

Olvasási idő:1 perc

Dr. Vass Péter nem csak chipeltetéssel és útlevelek kiállításával, de a rendelőjének címére bejegyzett kisállatkereskedelemmel foglalkozó vállalkozáson keresztül, direkt módon is elősegíthette a kutyák tömeges külföldre vitelét.

14 ezer kutya sorsa kérdéses

Szerkesztőségünkbe jutott dokumentumok szerint Szigetvár állatorvos polgármesterének, Dr. Vass Péter pecsétsorszámával 2014 októbere és 2020 novembere között 14.010 mikrochip regisztrációt végzett el, valamint 13.776 útlevelet állított ki kutyák részére. Ez a szám feltehetőleg tavaly november óta tovább nőhetett.

Egy másik dokumentum a TRAde Control and Expert Systemből került rögzítésre. Eszerint a szigetvári állatorvosi rendelő címére, az Alapi Gábor utca 6. szám alá bejegyzett Puppy Love Kft kereskedelmi tevékenységet folytat, így elképzelhető, hogy a szigetvári polgármester állatorvosi rendelője nem csak útlevelekkel és chipekkel, de aktív kereskedelmi tevékenység székhelyeként is segíthette a kutyák tömeges külföldre vitelét? Az általunk megkérdezett szakértő szerint ebből a tevékenységből akár 150 millió forintos bevételre is szert tehetettek a politikus körébe tartozó vállalkozások.

Összeférhetetlenség, jogszabályellenes működés?

Az ügy más szempontból is aggályos, hiszen az összeférhetetlenségi törvény értelmében a 3000 feletti lakosságszámú település polgármestere munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat. Szigetvár polgármestere azonban a dokumentumok szerint aktívan praktizál, ami felveti a jogszabályellenes működés gyanúját.

Mint ismert, nemrégiben került nyilvánosságra a NÉBIH közérdekű adatközlése, amiből kiderült, hogy hasonló módon, az összeférhetetlenség gyanújával dolgozik állatorvosként Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki a rendelkezésre álló információk szerint még a határzárak idején is állított ki kutyaútleveleket. A politikus az Országgyűlés Irodaházából származó információk szerint szünetelteti praxisát, állatorvosi tevékenységét azonban azóta is folyamatosan végzi, azt hangoztatja, ezért fizetést nem vesz fel. Csakhogy a kutyaútlevelek illeték-fizetési kötelezettség mellett igényelhetők, így pénzmozgás mindenképpen meg kell, hogy valósuljon a politikus állatorvosi pecsétsorszámával, ami viszont gazdálkodási tevékenységre utalhat.

A magyar állatvédő szervezetek egy része egyáltalán nem ad külföldre kutyát

Hadházy Ákos úgy fogalmazott, „nem kötelességem tudni, hogy az általam kiadott útlevelek céljáról, az elmondható, hogy nagy többségük menhelyi állat, amelyet külföldi segélyszervezetek adoptálnak.” Több állatvédő szervezetet is megkerestünk a kérdéssel, miszerint a pandémia ideje alatt hány állatot gazdásítottak külföldre. A FEMA elmondása szerint havonta átlagosan 15-20 kutyát gazdásítanak, ebből azonban csupán 1-2 megy külföldre. Az Ultimátum havonta 30 kutyának talál gazdát, de évente átlagosan csupán négy állatot adnak külföldre, azt is kifejezetten olyan magyar magánszemélyeknek, akik életvitelszerűen nem élnek Magyarországon. Külföldi segélyszervezeteknek egyáltalán nem adnak örökbe kutyákat. A Viharsarki Állatőrség Alapítvány szintén nem ad külföldre állatokat.

magyarallatvedelem.hu