Idén is költenek a gyönyörű hamvas rétihéják

Olvasási idő:1 perc

A hamvas rétihéja Magyarországon ritka fészkelőnek számít, becslések szerint mindössze 60 pár költ itt. Tavaszi vonulásuk idén a szokásosnál legalább 1-2 héttel később kezdődött, csak április közepén bukkantak fel az első példányok, s vonulásuk még május elején is javában zajlik.

A Kis-Sárréten az elmúlt évben három pár hamvas rétihéja költött. Az idén mindhárom revírben megfigyeltek már madarakat, így most is legalább ennyi költőpárra számítanak. A madarak már meg is kezdték a nászviselkedést, a hímek különféle zsákmányállatokkal kedveskednek a tojóknak. A közeljövőben átvizsgálják a potenciális költőhelyeket, bízva abban, hogy újabb fészkekre is rábukkanhatnak.

A Dévaványai-síkon tavaly két pár költött, idén azonban a jelek szerint legalább három pár készül fészekrakásra.  A határt járva gyakran megfigyelhető jellegzetes nászrepülésük.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Makói Tájegységében a korábbi években költést még nem regisztráltak, de átvonuló példányok gyakran feltűnnek a térségben. Legutóbb, április végén több alkalommal is láttsk egy hím hamvas rétihéját a Maros-ártérben. A Montág-pusztán hímeket és tojókat egyaránt megfigyeltek. Ezek a ragadozó madarak tipikusan a nedves, tocsogós rétekhez, gyepekhez kötődnek, a zárt erdőket kerülik. Elsősorban rágcsálókkal, mezei pockokkal, hörcsögökkel, ürgékkel táplálkoznak, de elkapják a nagyobb rovarokat, gyíkokat és kétéltűeket is. A most megfigyelt példányok minden bizonnyal hamarosan továbbindulnak északabbra, költőhelyeik felé.

Cserebökény térségében április közepén jelentek meg az első hamvas rétihéják, s május elején még intenzívebbé vált a vonulásuk. Eddig egy-egy részterületen 3-4 példányt figyeltek meg, tojókat és hímeket egyaránt. A korábbi években nagyobb számban álltak meg itt táplálkozni, idén azonban kevés a rágcsáló a területen.   

(Forrás: kmnp.hu, fotó: Marik Pál)

magyarallatvedelem.hu