Magyar Állatvédelem
Image default

Kiskutya védőoltása: milyen oltások kellenek egy kölyökkutyának?

Olvasási idő:1 perc

A kutyusok immunrendszere nincs felkészülve a nagyvárosokban felerősödött fertőzőképességű vírusokra, baktériumokra, ezért szükséges rendszeres oltásuk.

 

6 hetesen kaphatja az első oltást a kiskutya

Az első oltást 6 hetes korban célszerű a kiskutyának beadni. Ez az a kor, mikor az anyától kapott passzív védelem megszűnik, és meg kell kezdeni az állat aktív immunitásának a kialakítását. Az aktív immunitást vakcinák alkalmazása, illetve a környezetben előforduló kórokozókkal való találkozás alakítja ki. A kutyusok immunrendszere nincs felkészülve a nagyvárosokban felerősödött fertőzőképességű vírusokra, baktériumokra, ezért szükséges rendszeres oltásuk. A vakcinákban nincsenek megbetegedést kiváltani képes kórokozók, ezeket csak elölt, illetve egyéb módon inaktivált, nem megbetegítő formában tartalmazzák.

Ismétlő oltás szükséges

A kialakított immunválasz mértékét ismételt oltásokkal erősíthetjük, ezért fontos az oltási program pontos betartása. A szervezet védekező rendszerének a megfelelő válaszhoz időre (kb. 10-12 nap) van szüksége, ezért nem érdemes túl gyakran oltatni állatunkat. Megfelelő védettséget a vakcina csak egészséges szervezetben képes kialakítani, ezért beteg kutyákat csak meggyógyulásuk után oltunk. A kis jövevény új tartási helyén csak bizonyos várakozási idő, 3 nap után kapja meg első oltását, ha az addig még nem történt meg.

Melyek a kötelező oltások?

A védőoltások közül csak az 1 éves korig adott két veszettség elleni védőoltás kötelező, de az állat megbetegedését, különösen, ha sok kutyával találkozik, csak a többi oltással előzhetjük meg biztonsággal. Nagy kutyaközösségekben az általánosan használt kórokozók mellett Corona vírusos bélgyulladás ellen is ajánlott oltani kedvencünket.

Kutyánk sétáltatását előszöra harmadik (fertőzött területen a negyedik) oltást követő 1 hét múlva kezdjük meg.

Ajánlott védőoltási program kiskutyáknak

(Dr. Varga József/haziallat.hu, fotó: waggybox)

Kapcsolódó

Felfüggesztett szabadságvesztéssel úszta meg szörnyű tettét az állatkínzó

Marci

Ismét tűzoltók segítettek: vasajtóba szorult egy kutya feje egy családi ház udvarán – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Így örül egy kutya, ha meglepetésbulit szerveznek a 10. születésnapjára – VIDEÓ

Marci