Magyar Állatvédelem
Image default

Kisfilmen a szupercuki dolmányos hangyász

Olvasási idő:1 perc

Nyolc évtized után ismét van a Budapesti Állatkertben dolmányos hangyász, más néven tamandua!

A Ricardo nevű fiatal hím december 6-a, azaz Mikulás napja óta látható a Pálmaházban. Most kisfilmen is megmutatják a bájos vendégízületest.

Korábban már beszámoltak arról, hogy december 6-án mutatkozott be az Állatkert legújabb lakója, a dolmányos hangyász, akinek bemutatása már csak azért is különleges, mert utoljára több mint nyolcvan évvel ezelőtt volt ilyen lakója az állatkernek. Jelenleg pedig a hazai állatkertek közül csak náluk látható ez az – egyébként tamandua néven is ismert állatfaj.

Egyelőre egy fiatal, másfél esztendős hímük van, aki mellé hamarosan egy nőstény állat is érkezik majd. Persze még most sincs egyedül, hiszen a Pálmaházban kialakított férőhelyén más dél-amerikai állatokkal, többek között a karmosmajmok közé tartozó császárbajszú tamarinokkal osztozik.

A dolmányos hangyász a természetben nagyrészt hangyákkal és termeszekkel táplálkozik, bár időnként méhekkel, sőt még mézzel is hajlamos változatossá tenni az étrendjét. Állatkertben viszont nagyon problémás lenne a hangyászokat valóban hangyával, termesszel etetni, hiszen mindenhová elmásznának, nem beszélve arról, hogy a termeszek akár még károkat is okozhatnának minden olyanban, ami fából van.

Ezért a hangyászok legfőbb állatkerti tápláléka egy folyós, talán a leginkább egy az átlagnál darabosabb barnamártásra emlékeztető takarmány, amelynek receptje hosszú évtizedek állatkerti tapasztalata alapján tökéletesedett, és minden olyan táplálóanyagot tartalmaz, amelyre az állatnak szüksége van.

Persze Ricardo nemcsak a hangyász tápszer iránt érdeklődik: gondozóitól szívesen veszi a joghurtot, a paradicsomot, sőt még az avokádót is. Emellett pedig időnként izgalmas fadarabokat is kap, amelyeken már az első pillantásra látszik, hogy a belsejében a hangyászok kedvére való ízeltlábúak tanyáznak. Ezekhez karmos mancsa és persze hosszú, féregszerű nyelve segítségével fér hozzá.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreiket.

Kapcsolódó

Bajban vannak a Fradisták – már egy kevéssel is tudsz segíteni!

magyarallatvedo

Megvan a cuki vörös macskamedve neve: Bonifác

magyarallatvedo

Hibázott az önkormányzat, de szerencsésen kimentette egy állatvédő az őzeket

magyarallatvedo