Magyar Állatvédelem
Image default

Kirepültek az erdei fülesbaglyok fiókái

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén a vércséknek kihelyezett, „C” típusú madárodúkban rendszeresen költenek erdei fülesbaglyok is – írja a nemzeti park a honlapján.

Magyarországon az erdei fülesbagoly a leggyakoribb bagolyfaj. Főként fasorokkal, erdősávokkal, csenderesekkel tagolt pusztai, szántóföldi területeken találkozhatunk vele. Az utóbb évtizedekben lakott területeken is megtelepedett.

Az erdei fülesbagoly évente egyszer költ. Fészket nem épít, hanem varjúfélék, ragadozó madarak, esetenként gólyák fészkét foglalja el, de megtelepszik üregekben, kihelyezett költőládákban is. Az első párok már márciusban költésbe kezdenek, de még május végén is találhatunk tojásos fészekaljakat. Általában 4-5, ritkán akár 7 fiókát is felnevel. A tojó a kétnaponta lerakott tojásokon 27-28 napig kotlik. A faj túlélési stratégiája, hogy a fiókák már röpképességük elérése előtt elhagyják a fészket. A közeli ágakon, fákon várják a szülőket. Az éhes fiókák gyakran hallatják jellegzetes hívóhangjukat.

Elsősorban kis rágcsálókat, mezei pockokat és egereket fogyasztanak. Cserebökényben az idén az előző évekhez képest több erdei fülesbagoly költött. A kihelyezett költőládákban és a gallyfészkekben is sikeresen nőttek fel a fiókák.

(Forrás: kmnp.hu, fotók: Őze Péter)

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Börtönbe zárhatják a vega étrendet erőltető kutyagazdikat

magyarallatvedo

Nyúlketrecben tartotta kutyáját az állatkínzó

magyarallatvedo

A világ legrondább kutyái is imádnivalók

magyarallatvedo