Magyar Állatvédelem
Image default

Kilövési engedélyt adtak a farkasra, aki megölte von der Leyen póniját

Olvasási idő:2 perc

A németországi Hannover régió hivatalos kilövési engedélyt adott ki egy farkasra, amely megölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének egyik póniját, aki korábban azt mondta, hogy az EU végrehajtó testülete újraértékeli a farkasok védett státuszát – írja az Euractiv.

A „Dolly” névre keresztelt pónit szeptember elején egy farkas ölte meg, amikor a von der Leyen család egy másik pónijával együtt legelészett Hannover közelében, Észak-Németországban.

„Az egész családot rendkívül megrendítette a hír” – mondta akkor a Bizottság elnökének szóvivője.

Most az illetékes hatóságok engedélyezték a szóban forgó farkas kiirtását.

„A természetvédelmi jogszabályok alóli felmentést kértek, és azt a törvényi előírásoknak megfelelően mérlegelték. Ezek teljesültek” – mondta a TAZ német napilapnak december 9-én az illetékes önkormányzat szóvivője .

A farkas egy úgynevezett „problémás egyed” – ez a németországi természetvédelmi törvényben szereplő fogalom, amely akkor alkalmazandó, ha egy farkas ismételten megtámadja az állatállományt, vagy más módon bizonyítja, hogy nem alkalmas az emberi élettel való baráti együttélésre, és megkönnyíti a kivételes kilövési engedély megszerzését.

A szóvivő szerint az állat a pónikon kívül összesen 12 juhot és tehenet ölt meg. Azt azonban nem kívánta kommentálni, hogy „Dolly” halála volt-e az, ami végül a lövöldözési engedély kiadásáról döntött.

A Bizottság felülvizsgálná a farkasvédelmi jogszabályokat

Miután a helyszíni szakértők már arra a következtetésre jutottak, hogy a pónit valószínűleg egy farkas ölte meg röviddel az eset után, a december 7-én közzétett DNS-elemzés eredményei megerősítették ezt, és segítették azonosítani a konkrét farkast.

Eközben von der Leyen múlt héten a német konzervatív (EPP) képviselőknek írt levelében azt mondta, hogy utasította a Bizottság tagjait, hogy „végezzenek mélyreható elemzést” a farkas veszélyeztetett státuszáról.

Arra is felkérte a képviselőket, hogy nyújtsanak be minden további bizonyítékot, amely arra utalna, hogy „a farkasfaj már nincs veszélyben Európában”.

Noha nem említette a póniját a levélben, amelyet az EURACTIV látott, azt mondta, hogy a Bizottság „elismeri, hogy a farkasok visszatértek az Unió azon régióiba, ahol hosszú ideig nem tartózkodtak, és a populációjuk új területeken növekszik. Kihívásokhoz és bizonyos konfliktusokhoz vezethet, például az állatállomány elleni támadásokhoz és a helyi lakosságot érintő kockázatokhoz.

Ellentmondásos kérdés

A farkasok jelenleg szigorú védelem alatt állnak az EU élőhelyvédelmi irányelve értelmében, ami azt jelenti, hogy tilos a farkasok szándékos befogása vagy leölése a vadonban.

A gazdák és a nagyragadozó populációval rendelkező országok és régiók képviselői azonban arra figyelmeztettek, hogy a növekvő populáció veszélyt jelent a gazdálkodásra és a helyi közösségekre.

Az EPP képviselői, amelynek maga von der Leyen is tagja, hangosan felszólítottak a farkasok és más nagyragadozók, például a medvék vagy a hiúzok védett státuszának újragondolására.

November végén az Európai Parlament egy nem kötelező erejű határozatot is elfogadott, amelyben a farkasok védelmi státuszának visszaminősítését kérte az állattenyésztési ágazat megszüntetése érdekében.

Eközben von der Leyen ellenállásba ütközhet: Virginijus Sinkevičius környezetvédelmi biztos a nagyragadozók védelmének híve, és a közelmúltban megvédte az ezzel kapcsolatos jelenlegi uniós jogszabályokat több tagállam bírálatától.

(VIA)

Kiemelt kép: [OLIVIER HOSLET/EPA-EFE]

Kapcsolódó

Tovább nő a turai tömeges madármérgezés áldozatainak száma – már két kutya is áldozatul esett – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Ez az öthónapos kölyök egy családot kért karácsonyra, vajon megkapja?

magyarallatvedo

Mi történik az itthon telelő fehér gólyákkal?

Viki