Magyar Állatvédelem
Image default

Kiderült melyik a világ legokosabb kutyafajtája

Olvasási idő:1 perc

A finnországi Helsinki Egyetem új tanulmányában 1000 kutyát vizsgáltak, a belga malinois-tól a labrador retrieverig, hogy melyek a legintelligensebb kutyafajták.

Nagyon sok mindent figyelembe kell venni, amikor úgy döntesz, hogy új kutyát fogadsz otthonodba – az energiaszintjétől kezdve a fizikai karbantartásán át egészen odáig, hogy jól kijön-e a gyerekekkel. Azt is fontos megjegyezni, hogy egyes fajták intelligensebbek, mint mások, és ezért nagyobb valószínűséggel követik majd a parancsait.

A finnországi Helsinki Egyetemen végzett új tanulmány 13 fajta – a belga malinois-tól az angol cocker spánielig – vizsgálata után kiderült, melyek a világ legokosabb kutyái. A kutatás során 1000 kutyát vizsgáztattak, és 10 kognitív és viselkedési kihívásból álló feladatsorban rangsorolták őket.

Ezek közé tartozott az emberi gesztusok megértése, a problémamegoldásnak és a rövid távú információk megjegyzésének képessége. Az egyik feladat azt vizsgálta, hogy a kutyák mennyire önállóak: egy “megoldhatatlan” feladatot adtak nekik: ki kellett találniuk, hogyan férhetnek hozzá egy lezárt dobozban lévő ételhez.

A Nature Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmányt a kutyák intelligenciájának eddigi legnagyobb laboratóriumi vizsgálataként üdvözölték.

A vizsgált 13 fajta között volt border collie, belga malinois, angol cocker spániel, német juhászkutya, golden retriever, labrador retriever és a “keverék fajták” széles kategóriája.

De mégis melyik a legokosabb kutyafajta?

Az első helyen a belga malinois áll, amelyet gyakran használnak a rendőrségnél, a 39 pontból 35-tel.

Ezt követte a border collie, amely széles körben a juhok tereléséről ismert, 26 ponttal, a harmadik helyen pedig a hovawart – egy német fajta – 25 ponttal.

Dr. Katriina Tiira a The Sunday Telegraphnak nyilatkozva elmondta: “A belga malinois számos kognitív feladatban kiemelkedett, a tesztek többségében nagyon jó eredményeket ért el”.

Saara Junttila PhD-kutató és a tanulmány társszerzője hozzátette: “A legtöbb fajtának megvoltak a maga erősségei és gyengeségei. A labrador retriever például nagyon jó volt az emberi gesztusok olvasásában, de a térbeli problémamegoldásban nem volt olyan jó.

“Néhány fajta, például a shetlandi juhászkutya, szinte minden tesztben meglehetősen egyenletes eredményt ért el.”

Mirror – Magyar Állatvédelem

 

Kapcsolódó

Egy beszélő holló a hortobágyi madárkórház sztárja – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Belenőtt a lánc a kutyába: állatkínzás miatt emeltek vádat Nógrád megyében

magyarallatvedo

Véget ért a kék vércsék költési időszaka

Erik