Magyar Állatvédelem
Image default

Két új gekkófajt fedeztek fel Kínában

Olvasási idő:1 perc

A dél-kínai karsztvidék biológiai sokféleségének felmérése során bukkantak rá az eddig ismeretlen állatokra – osztotta meg a felfedezés részleteit a National Geographic. 

A dél-kínai Jünnan tartomány közel fele karsztvidék, a rendkívül változatos tájban számtalan elkülönült zug rendelkezik saját, endemikus élővilággal, amely csak arra az egy helyszínre jellemző. Ennek köszönhető, hogy az efféle szubtrópusi karsztvidékek biológiai sokfélesége rendkívüli, s szintén ennek hatására szinte hetente számolnak be új növény- vagy állatfaj felfedezéséről ebből a régióból.

A Kínai Tudományos Akadémia nemrégiben két új törpegekkófaj felfedezését adta hírül, hangsúlyozva, hogy a terület gekkókban különösen gazdag, s ezek az állatok, amelyekre szinte semmi figyelmet nem fordítottak eddig, mind védelmet érdemelnek.

A Zoological Research folyóiratban publikált fajleírásokból kiderül, hogy a térségben korábban egyetlen fajnak vélt törpegekkó voltaképp számos külön faj, amelyek közül jó néhány vár még felfedezésre.

Hemiphyllodactylus simaoensis 3,5-4 centis (ezt a farkuk nélkül mérve kell érteni), a Hemiphyllodactylus yanshanensis 4-4,5 centis, vagyis valóban apró állatkák. A leírás szerint mindkét faj szürkés-barnás árnyalatú, de változatos mintájú. A részletes összehasonlításokból kiderültek az alaktani eltérések, és genetikai vizsgálattal is beigazolódott, hogy külön fajokról van szó.

Mivel ezek az apró állatkák nem képesek nagy távolságok megtételére, ezért is vált jellemzővé rájuk az, hogy igen sok különálló fajjá alakultak az elkülönült élőhelyre került csoportjaik. Csak az utóbbi 10 évben több mint 30 olyan törpegekkót találtak Délkelet-Ázsia karsztvidékein, amely a karsztos élőhelyek egy-egy kisebb területén elterjedt csupán. A két most leírt új faj a legközelebbi rokontól 200-350 kilométer távolságban él.

(Forrás: National Geographic)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Kutyák segítenek kiszimatolni a védett állatokat a német vasúttársaságnak

Marci

Különös állatok lepték el az egyik szegedi utcát

magyarallatvedo

Hatalmas rajongótábora van az elbűvölően aranyos albínó tacskónak

Marci