Magyar Állatvédelem
Image default

Két és fél ezer állatot mentettek meg tavaly a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Olvasási idő:1 perc
2022-ben több mint 2500 sérült, vagy bajba jutott állatról gondoskodtak a Fővárosi Állat- és Növénykert vadállatmentéssel foglalkozó munkatársai – írta meg az intézmény a honlapján.

Pontosan 2513 segítségre szoruló madár, kisemlős, hüllő és kétéltű kapott második esélyt az állatkertben folyó munkának köszönhetően.

Az intézmény természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része a vadállatmentés, amely a Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt zajlik. A mentőmunka keretében Magyarországon honos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek segítenek, akik valamilyen ok miatt emberi gondoskodásra szorulnak. Így például törött szárnyú gólyák, mérgezett sasok, fészekből kiesett énekesmadarak, balesetet szenvedett sünök, elárvult kismókusok vagy épp telelésben megzavart denevérek is vannak a védenceik között – írták bejegyzésükben.

Az állatkert szakemberei a sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az árvákat pedig felnevelik, és ha már egyedül is tudnak magukról gondoskodni, természetes élőhelyükön szabadon engedik őket. A legtöbb mentett állatuk madár, így elmondhatják, hogy Magyarországon ők mentik a legtöbb madarat. Ezt a munkát persze több más partnerünkkel együtt végezik, így a hazai nemzeti parkokkal, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen.

“A 2022-es esztendőben 2513 mentett állat kapott második esélyt vadállatmentéssel foglalkozó csapatunk munkájának köszönhetően, összesen 113 különböző fajból. Ha ezeket a számokat a korábbi évek hasonló adataival hasonlítjuk össze, azt mondhatjuk, hogy bár 2021-ben ennél valamivel több – 2624 – volt a mentett állatok száma, az összes korábbi évben viszont kevesebb. Hiszen, amint az a korábbi évekről szóló összefoglalókban megírtuk, a 2020-as évet 1988, 2019-et 2201, 2018-at 1807, 2017-et 1524, 2016-ot 2024, 2015-öt pedig 1583 mentett állattal zártuk.” – írták.

Ha a 2022-as mentési eredmények közül kifejezetten a mentett madarakra vonatkozó számokat nézzük, 84 különböző faj 1228 egyedéről gondoskodtak. A legnagyobb számban bekerült madárfaj a fekete rigó volt, ez 256 egyedet jelent. A ragadozó madarak közül leggyakrabban a vörös vércsékkel találkoztak, ebből a fajból 34 egyed került be vadállatmentő központukba.A mentett emlősök száma kereken 1100 volt, 19 különböző fajból. Közülük a sünök voltak a legtöbben – 469-en – , de 43 mókusról és 11 nagy peléről is gondoskodtak. Denevérből 14 faj 574 egyedével akadt dolguk a mentőhely munkatársainak.
A madarak és a kisemlősök mellett 185 hüllő és kétéltű, köztük például mocsári teknős, rézsikló, fali gyík és pettyes gőte is volt a mentett állatok között 2022-ben.

(Forrás és fotók: Fővárosi Állat-és Növénykert)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Rokkantkocsijával húzta maga után a kutyáját – videó

magyarallatvedo

Megmenekült a kihalástól a világ egyik legkülönlegesebb arapapagája

Eszti_mav

Minden pénzét mentett kutyájára költötte a nyugdíjas asszony

magyarallatvedo