Magyar Állatvédelem
Image default

Kenya esőért imádkozik – A drámai aszály miatt végelgyengülésben, tömegesen halnak meg az állatok

Olvasási idő:1 perc

Az elmúlt négy évtized legsúlyosabb szárazsága tart immáron három hónapja Kenyában, ami katasztrófa szélére sodorta a vadvilágot. A becslések szerint ugyanis a világ legritkább zebrafajának csaknem két százalékát ölte meg, és huszonötször annyi elefánt pusztult el, mint ammennyi az év ezen időszakában átlagosan szokott.

Szabályosan kiéhezteti Kenya vadon élő állatait a szárazság, miközben halálos konfliktusba kergeti őket az emberekkel azáltal, hogy egyre többen és egyre gyakrabban mennek városokba és falvakba kétségbeesetten kutatva az élelem és a víz után.

Ha a szárazság tovább folytatódik, a kelet-afrikai ország ökoszisztémája katasztrofális irányt vesz.

Különösen drámai a helyzet a Grevy-zebra esetében. Ez a faj valamivel nagyobb, mint a hagyományos zebra, csíkjai keskenyebbek, fülei szélesebbek. Populációjuk csupán háromezerre tehető az egész világon, ebből kétezerötszáz példány Kenyában él. Június óta azonban körülbelül negyven ilyen zebra pusztult el a szárazság miatt, miközben ennyi állat egy teljes év alatt szokott átlagosan elpusztulni.

Kenya déli részén is kilátástalannak tűnik a helyzet, ott nyolcszor annyi állat pusztult el, többségük végelgyengülésben.

Az Amboseli Trust for Elephants nevű szervezet szerint ötven elefánt pusztult el, az egyik vadrezervátumban pedig olyan erős a rothadó állattetemek bűze, hogy egyes turisták védőmaszkot kezdtek viselni. Egy másik szervezet pedig az elefántok tömeges leöléséről számolt be – ezúttal azonban nem az agyaraikért pusztították el az állatokat, hanem azért, mert az emberek lakta területekre merészkedtek és konfliktusba kerültek a lakossággal.

Kenyában most mindenki az esőért imádkozik.

Ha azonban a szárazság októberben és novemberben is folytatódik, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Angliában a drogdílerek kutyatolvajokká válnak, mert az jobban jövedelmez + VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Számtalan szórakoztató programmal várja a Fővárosi Állatkert a látogatókat

Erik

6 méter mély vízgyűjtőből mentették meg a kutyust a rendőrök

magyarallatvedo