Magyar Állatvédelem
Image default

Jól reagál a kezelésre Samu, de még nem lélegezhetünk fel

Olvasási idő:2 perc

Egy hete a legkorszerűbb terápiával harcolnak az állatorvosok a kiselefántnál kialakult elefánt herpeszvírus megbetegedés ellen. A kezelés már hozott is eredményeket, a vérkép napok óta javul és Samu is jobban érzi magát – számol be Samu állapotáról a Budapesti Állatkert.

Az állategészségügyi csapat az elefántok gondozóival együtt csaknem egy hete emberfeletti munkát végez. Mivel minden elefántjuk alkalmas arra, hogy vért adjon Samunak, és a vérátömlesztés, illetve a vérplazma-átömlesztés is része a terápiának, a többieket is altatnunk kell, hogy elegendő vért tudjunk venni tőlük. Így kevesebb, mint egy hét alatt 14 elefánt bódításon vannak túl, ideértve az apuka, az 5600 kilós Assam altatását is! Normál esetben elefánt altatásra csak néhány évente egyszer szokott sor kerülni.

Jó hír, hogy az intenzív terápia hatására most biztató a helyzet, a kiselefánt láthatóan jól reagál a kezelésre, amelyet a szűrővizsgálatoknak köszönhetően időben tudták megkezdeni. Miközben a vérkép múlt hét közepéig egyre rosszabb volt, és látható tünetek is megjelentek az állaton, pénteken első ízben azt látták, hogy némi javulást már kimutattak a laborvizsgálatok. Samu azonban a szemmel is megfigyelhető tünetek alapján ekkorra volt a legaggasztóbb állapotban. Azóta a vérkép tovább javult, vannak olyan értékek, amelyek már szinte normálisnak tekinthetők, és a kiselefánt is láthatóan jobban érzi magát. De azért még nem lélegezhetünk fel, hiszen igen alattomos betegséggel van dolgunk!

Sokan kérdeztek rá más állatkertek ilyen irányú tapasztalatainak igénybevételére, sőt néhányan konkrét javaslatokat is írtak, hogy kivel lenne érdemes felvenni a kapcsolatot. A világ vezető állatkertjeinek közössége, az a nemzetközi állatkerti szakmai közösség, amelybe ők is beletartoznak, nap mint nap így, a tapasztalatok egymás közötti megosztásával működik. Ez az állatgyógyászati kihívások esetében sincs másként, olyannyira, hogy kiválóan képzett és felszerelt állategészségügyi csapatuk vezetője az Európai Állatkerti és Vadállatorvosok Társaságának (EAZVW) elnöki tisztségét is betöltötte az elmúlt két évben. Ez a szervezet arra is szolgál, hogy keretet adjon az állatkerti és vadállatok orvoslásával kapcsolatos szakmai tapasztalatok megosztásához, a szakemberek közötti együttműködéshez. Samu kezelésénél alkalmazott protokoll is nemzetközi, ezen belül például a Koppenhágai Állatkert Mun nevű kétéves elefántjával kapcsolatos tapasztalatokon alapul. Dán barátaik a múlt hónapban, decemberben néztek farkasszemet az elefánt herpeszvírus betegséggel, és két héten át tartó intenzív gyógykezeléssel végül sikerült legyőzni a Mun szervezetét megtámadó kórt.

Az elmúlt hét során, amikor csak lehetett, a nagyközönség is láthatta az elefántokat, köztük Samut és az anyukáját is a külső kifutón. Amikor azonban munkatársaik a kezeléseket, altatást végzik, előfordul, hogy az érintett területeket átmenetileg le kell zárniunk. Emiatt továbbra is látogatóik megértését kérik. S megköszönik, ha továbbra is szorítanak Samunak, drukkolnak munkatársaiknak, és figyelemmel kísérik betegségét! Ahogy a főállatorvosuk is mondta, biztató a helyzet, de még nem dőlhetünk hátra!

 

(via)

Kapcsolódó

A lezárás alatt kilencven százalékkal nőtt az állatkínzásos esetek száma

magyarallatvedo

Az út szélén, egy papírdobozban hagyta a cicákat a férfi

Marci

A rettenetes körülmények miatt pusztultak el a kölyökkutyák

Marci