Magyar Állatvédelem
Image default

Jobban van Gyömbér, a megtámadott vakvezető kutya

Olvasási idő:2 perc

Kétszer is csonkolni kellett a farkát, és a lelkét is ápolni kell – írja az nlc.hu.

Februárban kutyatámadás érte a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola sárga labardorját. Gyömbéren azóta két műtétet kellett végrehajtani, sajnos mindkétszer csonkolni kellett a farka végét – közölte az intézmény. “A második műtétből szerencsére komplikáció nélkül felépült vakvezető kutyánk” – írják. “Azóta szinte teljesen feldolgozta a traumát, és magabiztosan vezeti gazdáját a munkahelyére is. A történtek miatt szeretnénk felhívni a kutyás gazdák figyelmét, hogy vigyázzanak a vakvezető kutyák testi épségére.”

Gyömbér mellett gazdáját, Kiss Barnabást is megtámadták. Barnabás Abaújszántón lévő munkahelyére igyekezett, amikor egy kertből kiszabadult kutya megtámadta őt és vakvezető kutyáját. A vak férfi elesett, a sárga labrador pedig olyan sérülést szenvedett a támadó kutyától, hogy a farka végét le kellett amputálni. A támadás után felzaklatott állapotba került kutya napokon belül megnyugodott, és március közepe táján úgy tűnt, hogy meg fog gyógyulni, amikor Barnabás arra lett figyelmes, hogy Gyömbér csonkolt farka végén tapintással érzékelhető lett a csontvég. Azonnal alapítványunkhoz fordult, és kiderült, hogy az első műtét után a gyógyulás során a szövetek összehúzódtak és már nem védték a csontvéget. Emiatt a farokcsonk további rövidítésére volt szükség. Az első műtét során 3 centimétert távolított el az állatorvos, a második alkalommal 5 centimétert. „A második műtét után hazafelé felébredt az autóban, először kicsit sírt, aztán odabújt a fejével. A kutyatámadás óta gyakrabban jön oda hozzám bújni, érzékenyebb lett, több szeretetre, foglalkozásra van szüksége” – mondta gazdája, Kiss Barnabás.

Barnabás arról számolt be, hogy a támadás után Gyömbérrel a lakóhelye környékén magabiztosan közlekednek, a kutyája a munkahelyéhez is szépen vezeti őt, ahol a támadás történt, annyi változás van csupán, hogy érzékenyebben reagál a kerítésnek rontó kutyákra, írja az nlc.hu. „Gyömbér viselkedése hosszú távon kell megfigyelnünk. Az normális, hogy egy ilyen trauma után érzékenyebb lett. Ha megfelelően tudjuk támogatni a kutyát a trauma feldolgozásában, akkor ezek nyomtalanul el fognak tűnni. Mi minden segítséget megadunk Gyömbérnek és Barnabásnak” – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Gyömbér sérülése első hallásra nem tűnik veszélyesnek, azonban gyakori, hogy ilyen esetben nehézkes a gyógyulás. Szerencse, hogy a második műtétből komplikáció nélkül felépült. A kerítésnek hangosan nekiugró kutyáktól van még benne félsz, de egyre kisebb mértékben. Lényeges, hogy nem hátráltatja abban, hogy vezesse gazdáját. Így mindennap együtt mennek Barnabás munkahelyére, egy varrodába. „Van olyan nap, hogy három helyen is megfordulunk az üzemben. Teljesen magabiztosan vezet bent, ahogy korábban is. A munkatársaim szeretik, imád ott lenni. A kutyatámadás óta sokan megszólítanak a piacon, utcán, hogy van Gyömbér, felépült-e már. Szerencsére mindenkit meg tudok nyugtatni, hogy igen, napról napra érzem, hogy jobban van” – mondta Barnabás.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az iskola azt kéri: a gazdák vigyázzanak a vakvezető kutyák testi épségére, mert látássérült gazdáik számára igazi kincset jelentenek, alapítványuk pedig sok pénz és munka árán tudja pótolni a munkából végleg nyugdíjba kerülő kutyákat.[/perfectpullquote]

nlc.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó:: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Kapcsolódó

Újra képes bízni az emberekben a kutya, aki az utcán élt korábban

Marci

Az év legcukibb videója: örökbefogadásra váró kutyusok a Budapest Park karácsonyi filmjében

Marci

Román állatkínzót fogtak a magyar határnál – VIDEÓVAL

Viki