Magyar Állatvédelem
Image default

Jelentsük, ha júniusig fakivágást észlelünk!

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek, valamint a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A fa- és bokroskivágások a védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozzák. Az MME azt kéri, hogy ne a vegetációs időszakban, hanem az őszi-téli hónapokban végezzék el ezeket a munkálatokat.

A lakosságot pedig arra kérik, hogy amennyiben a vegetációs időszakban nagyobb területen észlelnek fa- és bokroskivágásokat, értesítsék a hatóságokat.

Készítsenek fotót telefonjukkal, valamint küldjenek tájékoztató e-mailt a helyszín, az időpont és a cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya vagy a hivatal központi címére.

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megkezdődött a fészeképítéssel. A tojások kiköltése és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban.

elobolygonk.hu, fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Kapcsolódó

Kétszer megkerülte a Földet a rekorder kakukk

magyarallatvedo

Sárgyűjtőhelyekkel segíthetünk a fecskéknek – VIDEÓKKAL

magyarallatvedo

Elérte a csúcspontot a Kis-Sárréten telelő nagy őrgébicsek száma

Marci