Magyar Állatvédelem
Image default

„Ivartalanítás nélkül nem vehetjük fel a kesztyűt a kóbor állatok elleni harcban” – Ovádi Péter

Olvasási idő:1 perc

Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos úgy véli, az ivartalanításnak első helyen kell állnia az állatvédelemben. Erről kérdezte hírportálunk a kormánybiztost.

„Ivartalanítás nélkül nem vehetjük fel a kesztyűt a kóbor állatok elleni harcban” – kezdte Ovádi Péter, majd hozzátette, hogy mindig is elkötelezett volt amellett, hogy a megelőzéssel csökkentsék a kóbor állat állományt.

Az elmúlt időszakban eddig még soha nem tapasztalt ivartalanítási akciókat és programokat szerveztek hazánkban.

„Büszke vagyok arra, hogy a tavalyi Magyar Falu Program keretén belül az állatvédelem is jelentős szerephez jutott. 500 millió forint támogatásban részesült több mint 600 önkormányzat, ennek köszönhetően összességében 14 ezer kisállat esett át ivartalanító műtéten. Számokban nehezen lenne mérhető, hogy ezzel hány állatot kíméltünk meg attól, hogy hontalanul, rossz körülmények között éljenek az utcán” – értékelte a 2021-es akciót a kormánybiztos, majd folytatta: „Az pedig, hogy a legkisebb falvakba is eljutott az ivartalanítás fontosságának üzenete, hatalmas eredmény számomra és az egész állatvédő közösség számára is.”

A nem kívánt szaporulatok ellenszere valóban az ivartalanítás, a számok pedig megdöbbentőek. 1 szuka és 1 kan kutya ivartalanítása 67 ezer kóbor eb világrajöttét előzi meg 6 éves periódussal számolva.

Ovádi Péter kiemelte, a jelenleg értékelési szakaszban lévő, állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázatnak nem burkolt célja a kóbor állatok számának csökkentése.

Nem meglepő módon az eszköz egy és ugyanaz: az ivartalanítás.

„A társállatokkal foglalkozó civil szervezeteknek a pályázaton elnyert összegből minimum 200.000 forintot ivartalanítási költségre kell fordítaniuk. Ekkora támogatásban még sosem részesültek az állatvédők, az érdeklődés pedig rendkívül bíztató volt, hiszen 205 egyesület vagy alapítvány kívánt élni a lehetőséggel” – zárta a kormánybiztos.

A Magyarország Kormánya által meghirdetett pályázatra a benyújtás lehetősége júliusban lezárult, az elbírálási idő 75 nap, így már nem sokat kell várni ahhoz, hogy a szervezetek számára megítélt forrás a rendelkezésükre álljon.

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Újabb vádemelések állatkínzási ügyben

magyarallatvedo

Örökbefogadott kutyával bővült a börcsi tűzoltók csapata

Marci

Különleges, festékhiányos egerészölyvet fotóztak Nógrád megyében

Marci