Magyar Állatvédelem
Image default

Itt egy applikáció, amely lefordítja nekünk, mit akar a macskánk

Olvasási idő:1 perc

Rejtélyes – sőt, egyesek szerint távolságtartó – tulajdonságaik adják a macskák titokzatosságát. És akár nyávognak, akár sziszegnek, akár dorombolnak, általában lehetetlen pontosan megtudni, hogy mit gondol a macskánk.

Egy új “macskafordító” alkalmazás azonban segíthet a gazdiknak megfejteni, hogy mit akarnak mondani nekik kedvenceik. A MeowTalk alapítói azt állítják, hogy megtalálták azt az algoritmust, amely képes azonosítani a macskák nyávogását és lefordítani azt emberi nyelvre. A Japánban indult alkalmazás 17 millió letöltéssel és 250 millió rögzített nyávogással vált vírussá. A MeowTalk-ban egy “Alexa” funkció is van, amely automatikusan felfogja a macskahangokat, és a tulajdonosoknak a telefonjukra küld egy “fordítást”, ha felismeri őket.

Az alkalmazás úgy működik, hogy azonosítja a macskahangot, és összekapcsolja a 13 előre beállított hanglejtés egyikével, majd az emberi nyelvre átültetve előállítja annak a megfelelő jelentését. A mondatok között szerepel az “etess meg”, “dühös vagyok”, “hagyj békén” és az, amit a legtöbb macskatulajdonos hallani szeretne – “szeretlek”.

A leírás így szól: “Minden macskának megvan a maga egyedi szókincse, amelyet arra használ, hogy gazdáival azonos kontextusban, következetesen kommunikáljon. Ez nem feltétlenül egy nyelv… de a gépi tanulás segítségével értelmezhetjük a macska nyávogását, és lefordíthatjuk ezt az emberek számára értelmezhető nyelvre”.

Az egyik értékelés így szól: “Csak néhány órát használtam, de az eredmények pontosnak tűnnek. Lefordította, hogy a macska fázik és simogatást akar… de aztán lefordította, amikor már elege volt.”

Egy másik pedig így: “A vacsora közbeni nyávogása különösen pontosnak tűnt – ahogy elkezdtem kiszedni neki, imádott, de amikor túl sokáig tartott, hogy odaadjam, azonnal követelőzővé vált.”

Az alkalmazás a Play áruházban és App Store-ban is elérhető.

 

Daily Mail – Magyar Állatvédelem

 

Kapcsolódó

Ezeket a mentett kisállatokat a szeretet tette ilyen boldoggá

Eszti_mav

Tíz kép alvó macskákról, amin csak nevetni lehet

Eszti_mav

Cicákért mentek, mosómedvét találtak az állatmentők egy soproni ház padlásán

magyarallatvedo