Magyar Állatvédelem
Image default

Ingyenes lesz a 9 hungarikum-kutyafajta törzskönyvezése

Olvasási idő:1 perc

A hungarikummá nyilvánított 9 magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti az Agrárminisztérium támogatása, amivel a tenyésztőknek lényegében ingyenessé válik a megszületett kutyák utáni származási igazolások kiadása. A tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához – közölte az Agrárminisztérium.

A kilenc magyar kutyafajta:

  1. rövidszőrű magyar vizsla
  2. drótszőrű magyar vizsla
  3. erdélyi kopó
  4. komondor
  5. kuvasz
  6. magyar agár
  7. mudi
  8. puli
  9. pumi

Az állatok fajtatiszta, törzskönyvezett állománya az elmúlt évtizedekben visszaszorult, de az ellenőrzött származás, az adott fajtára elfogadott tenyésztési program mentén végzett lelkiismeretes tenyésztői munka közös ágazati érdek – áll a közleményben.

A tenyésztési tevékenység jelentős befektetéseket igényel, ezek megtérülését bizonytalanná teheti a piacon az ellenőrizetlen körülmények között született, igazolt származással nem rendelkező egyedek jelenléte.

A január 1-én hatályba lépő jogszabály-módosítás lehetővé teszi a tenyésztés költségeinek csökkentését úgy, hogy az állatok származási igazolása kiadásának költségeit az állam megtéríti a tenyésztő szervezeteknek, így a tenyésztők mentesülnek a fizetés alól.

A kutyatenyésztők a kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeiket január 1-től leadhatják annál a tenyésztő szervezetnél, aminél tagsági jogviszonyuk van. A támogatás mértéke kiadott származási igazolásonként 7000 forint.

A 9 magyar kutyafajtát tekintve évente átlagosan 2000 állat kap származási igazolást, de ez a szaporulati arány csak a jelenlegi állomány szinten tartását szolgálja. Az Agrárminisztérium reméli, a tenyésztési költségek csökkenésével sikerül javítani a tenyésztési kedvet és növelni a fajtatisztán tenyésztett magyar kutyafajták állományát.

MTI, Fotó: MTI/Mészáros János

Kapcsolódó

Kirepült az autó nyitott ablakán egy kutya kanyarodás közben Ausztráliában

magyarallatvedo

Brutális – rendszeres kutyaviadalokat tartottak Nyíregyházán – VIDEÓKKAL

magyarallatvedo

Az ünnepek alatt ilyen veszélyek leselkednek kisállatainkra

magyarallatvedo