Magyar Állatvédelem
Image default

Illegális kereskedőkre csapott le az Europol

Olvasási idő:1 perc

Az Europol és a spanyol Guardia Civil közös műveletük során emberi fogyasztásra alkalmatlan lóhús illegális kereskedőire csaptak le. Az illegális értékesítésben részt vevő bűnszervezet számos bűncselekményt követett el, többek között élelmiszercsalás, pénzmosás és okirathamisítás a rovásukon van. A nyomon követésre alkalmatlan húst a spanyol, belga, német és olasz piacokon is értékesítették.

A nyomozás során az Europol egy kiterjedt bűnszövetkezetet derített fel, amely az átadási és azonosító okmányok meghamisításával megváltoztatta a lóhús nyomon követhetőségét. Az operatív tevékenységek során a nemzeti hatóságok 35 személyt tartóztattak le, köztük a hálózat vezetőit, miközben 6, a bűnszervezethez kapcsolódó vállalatot vettek célba.

A spanyolországi razziák során a hatóságok fél tonna fogyasztásra alkalmatlan lóhúst foglaltak le.

Az Europol által elősegített aktív nemzetközi együttműködés lehetővé tette a bűnszövetkezet felszámolását, a belga szövetségi rendőrség hat további letartóztatással járult a sikerhez.

A bűnszövetkezetben részt vevő gyanúsítottak különböző funkciókat töltöttek be: azoktól kezdve, akik a szükséges ellenőrzések nélkül vágták le az állatokat, a szállítással foglalkozó személyeken át a hamis dokumentumokat kiállító állatorvosokig és a fogyasztásra alkalmatlan húst értékesítő hentesüzletekig.

Az állatokkal való visszaélés több milliós illegális nyereséget termel

A gyanúsítottak Spanyolország egész területéről szereztek lovakat ingyen vagy állatonként akár 100 eurót is fizetve. Több tényező miatt ezeket az állatokat nem az élelmiszerpiacra szánták, így az illegális nyereség jelentős volt. Miután a bűnszövetkezet vezetője elegendő állatállományt szerzett az illegális rendszer aktiválásához, 2019-ben egy teljes “szarvasmarha-kihasználó” létesítményt hoztak létre, és megkezdték a hús exportálását más európai piacokra. A spanyol rendőrök razziát tartottak a titkos létesítményekben, és 80 lovat találtak, amelyekkel visszaéltek, és az állatorvosi ellenőrzés hiánya miatt különböző kezeletlen betegségekben szenvedtek.

Az állatok borzasztó körülmények között éltek a szarvasmarhatelepeken, nem kaptak élelmet és vizet, valamint a szállítás során állandó stresszhelyzetben voltak. Már egyetlen illegális szállítmány is 35.000 eurót (14M Ft) hozott a szállítóknak, a logisztikai oldal forgalmát 4,5 millió euróra (1.8 Mrd Ft) becsülték. A bűnszövetkezet a mocskot gyémánttá változtatta: a leírt, egyenként mindössze 100 eurót (40e Ft) érő lovak mintegy 1,5 millió eurós (60M Ft) illegális nyereséget termeltek.

Europol – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Egy nógrádi farmon új esélyt kapnak a hányattatott sorsú állatok

magyarallatvedo

Beleejtette a vízbe a telefonját egy turista, a vidra meg felhozta – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Az Ermitázs alagsorában élő 50 macskára hagyta örökségét egy francia úr

magyarallatvedo