Magyar Állatvédelem
Image default

Ikerbárányok születtek a nemzeti parkban

Megkezdődött az őshonos (cigája és racka) juhok ellési szezonja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kardoskúti Sóstói Állattartó Telepén. Az első bárányok január 25-én születtek, a cigája anya ikerbárányoknak (két jerkének) adott életet.

Január 29-ig már 25 kisbárány született és összesen öt ikerellés volt. A korábbi években a március közepéig tartó ellési szezonban általában 350-nél több bárány született, idén is hasonlóan szép szaporulatra számítunk – írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

A cigája anyák kifejezetten nyugodt vérmérsékletűek, jó tejtermelő képességgel rendelkeznek, s utódaikat nagy türelemmel nevelik. Az ikerellések gyakoriak, arányuk eléri a 30-40 százalékot. Előfordul, hogy a cigája anyák egyszerre három utódot hoznak a világra.

A bárányok rögtön születésük után báránykrotáliát kapnak, a végleges krotáliát pedig leválasztáskor kapják meg. Életük első 2-3 napját anyjukkal együtt az úgynevezett fogadtatóban töltik, majd a „bárányóvodába” kerülnek, ahol 8-10 anya és utódaik vannak együtt. A következő lépcső a „bárányiskola”. Egyhónapos koruktól a bárányok már darát, illetve finom, aprólevelű, finomszálú lucernaszénát (bárányszénát) is kapnak.

agrotrend.hu / Langó Dániel/kmnp.hu

Kapcsolódó

A Dévaványai-síkon javában kotlanak a kerecsenek

magyarallatvedo

Tíz hónapos jávorszarvasok érkeztek hazánkba

Marci

Tavaszi madármozgalom várja a fotósokat az Anna-ligeti lesnél

magyarallatvedo