Magyar Állatvédelem
Image default

Íjhalak harapdálják a fürdőzőket a francia strandokon

Halak harapdálják a fürdőzők lábait a dél-franciaországi strandokon. Az átlagban 44 centiméteres szürke íjhal (Balistes capriscus) a klímaváltozás, a tengervíz felmelegedése miatt fordul elő a sekélyebb partmenti vizekben élelem után kutatva – írta a Le Parisien című lap.

Csak múlt hét hétfőn több mint 40 fürdőző számolt be kisebb harapásokról a spanyol határ közelében fekvő Hendaye strandján, de Cannes közelében is megharaptak egy úszót mindössze 50 centiméteres sekély vízben, és hal általi harapásról érkezett hír a Saint Tropez-i öbölből is.

A felső állkapcsában 14, az alsóban nyolc foggal rendelkező íjhalak harapása nem fájdalmas, és nem is veszélyes az emberre, csak apró kellemetlenséget okoz.

Benjamin Lafon tengerbiológus szerint a Földközi-tenger vízének felmelegedése késztette a halakat arra, hogy a szokásosnál nagyobb területen kutassanak táplálék után. Az embert amúgy kerülő íjhalak a nyári szaporodási időszakban amúgy is agresszívabbak az átlagosnál.

Az ilyenkor szokásos 21-22 Celsius-fok helyett idén jelenleg 28 fokos a tengervíz hőmérséklete a francia partok mentén, ami kedvez a múlt században a térségben majdnem kihalt faj visszatérésének – mutatott rá Samuel Somot, CNRM francia klímakutató intézet szakértője.

 

(Forrás: Le Parisien, Kép: librarius.hu, John Paul Connor Twitter)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Hivatalosan is félsivatag lett a Duna-Tisza köze

magyarallatvedo

„Így lettem az ország vadállatbefogója” – Both Zoltán könyvet írt az életéről

magyarallatvedo

Öt embert ölt meg egy elefánt Mozambikban

Marci