Magyar Állatvédelem
Image default

Így segíts a sünöknek – Útmutató

Olvasási idő:2 perc

Az Urbanology összeállításból megtudhatjuk, hogy mit kell tennünk az őszi időszakban a sünökkel.

Mikor és hogyan segítsünk a sünnek?

A legegyszerűbb válasz úgy hangzik, hogy akkor, mikor szüksége van rá. Ezt persze nem egyszerű eldönteni, különösen azok számára nem, akik nem ismerik a sünök jellegzetes méretét, mozgását, kiadott hangjait és éjszakai aktivitását. Ha furcsa, szuszogó, röfögő, akár sivító hangokat hallunk tőlük, az teljesen normális, hiszen népi nevét, a sündisznót is ezekről kapta.

Ha nappal találkozunk sünivel, ott valami probléma lehet, hiszen éjszakai állatokról van szó. Ha egy állatt sokáig tartózkodik forgalmas úton, járdán, akkor szintén valami baja lehet. Ha látható sérülése, törése van, szakemberhez kell fordulni vele, a lehető legkevesebb mozgatással.

Mivel szúrnak és haraphatnak, gyakran pedig kullancsok és egyéb élősködők élnek rajtuk, érdemes kesztyűben, a lehető legrövidebb ideig megfogni őket, ha orvoshoz kell vinnünk egy állatot. Törölközővel bélelt kartondobozban szállítsuk.

A sün téli álmot alszik

A sün általában novembertől március végéig alszik téli álmot, mert jelentősen csökken a táplálék mennyisége, és így igyekszik túlélni a zordabb időszakot.

November elejére jelentősen, akár 3-4-szeres súlyúra híznak. Ekkora el kell érniük a legalább 600g súlyt, hogy jó esélyük legyen a túlélésre. Különösen a nyár végén született süniknél van meg a veszélye annak, hogy nem sikerül időben felhízni, ekkor pedig szükségük lehet kiegészítő táplálékra a gondoskodó ember szomszédoktól.

Sün etetése és itatása

“Az állat tápláléka főként földigilisztákból és csigákból áll, de más kisebb állatokat is fogyaszt, például sáskákat, földön fészkelő madarak fiókáit, gyíkokat, de néha dögöket vagy lehullott gyümölcsöket is eszik. Időnként tojások is szerepelnek étlapján, de a sün állomány előfordulása és gyakorisága alapjában véve a földigiliszták mennyiségétől függ. Miattuk is pusztul el olyan sok sün az utakon, mivel, főleg meleg esők után, a giliszták az aszfaltútra másznak, ahol a sünök könnyen összefogdossák őket.” – írja a Wikipedia.

Segíthetünk nekik felhízni a télre, vagy egy korai ébredés esetén életben maradni, ha ételt hagyunk kinn nekik. Legtöbb forrás a száraz macskaeledelt emlegeti, de ezen kívül lisztkukacot, lágy vagy főtt tojást, szőlőt, banánt, almát, aszalt gyümölcsöket is adhatunk.

Inni kizárólag vizet hagyjuk kinn, tejjel ne itassuk, mert érzékenyek rá!

Búvóhely a kertben – Süntanya, süngarázs, sün odu

A sünök jóléte szempontjából az egyik legfontosabb tényező az, hogy biztonságos oduban húzhassák meg magukat egész évben, de főleg a hideg téli hónapok alatt.

Nem kell túlgondolnunk a süntanya előkészítését. Halmozzunk egy olyan részre ágakat, leveleket, akár komposztot, amelyet nem kell bolygatnunk. Alakítsunk ki a kupac alján egy bejáratot a könnyebb közlekedés érdekében.

A sünik a segítségünk nélkül is nekilátnak az alvóhely kiválasztásának és csinosításának, ezért érdemes minden nagyobb levélkupacról mozgatás, és főleg égetés előtt, feltételezni, hogy sün lakik benne.

Kölyöksünbe botlottunk – Mi a teendő?

Valószínűleg ott lesz a közelben a mama is, így a legfontosabb, hogy ne vegyük ki a fészekből, és semmiképp ne vigyük be a szobába!

Tartsuk szemmel, ha lehetőségünk van rá, és tényleg csak akkor avatkozzunk be (hívjunk szakembert), ha megbizonyosodtunk róla, hogy az anyja nem kerül elő. Ne adjunk neki tejet!

A fiatalok anyjuk után sietve fedezik fel a környéket, ahol születtek, később pedig életük nagy részében egyedül élnek.

Mi jelenti a legnagyobb segítséget?

Általában az, ha békén hagyjuk őket, és figyelünk mind sötét utcákon autózva, mind a kertben található levélkupacok felszámolásakor.

Ha bajba jutott vagy sérült sünivel találkozol, a Sünbarát oldalon tehetsz bejelentést. Állatorvoshoz vagy az állatkertbe is viheted, de semmiképp ne vidd be a házba lakásba, mert védett állatról van szó.

A Sünbarát Alapítvány az állatok mentésével, gyógyításával és szabadon engedésével foglalkozik, az oldalukon további hasznos információkat találhatsz tüskés kis barátainkról.

Jelentsd be környéked sünjeit a Vadonleső oldalon, és segíts felmérni, hányan is lehetnek városainkban, falvainkban!

Urbanology – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Ezen az egy dolgon múlik, hogy a jegesmedvék túlélik-e a klímaváltozást

Eszti_mav

Egy állati izgalmas hétvége a madárkórházban

magyarallatvedo

A csodás történet folytatódik: Emká lett a neve a közutasok által megmentett kutyusnak

Erik