Magyar Állatvédelem
Image default

Így pihen és gyógyul Karma és Dexter, a két hős szuperkutyus!

Olvasási idő:1 perc
Karma és Dexter, a két hős kutyusunk. Nevüket egy világ tanulta meg a napokban, hiszen saját életük kockáztatása árán is túlélők után kutattak a török romok között.

Számukra napokig szinte teljesen megszűnt a külvilág, egy cél lebegett csak odaadó kis lelkük előtt: menteni! Menteni gyermekeket, fiatalokat, öregeket, nőket és férfiakat… Mindegy, hogy kit, csak túlélőket találjanak a leomlott házak törmelékei között. Találtak társaikkal, a többi magyar keresőkutyával nem is egyet. Harminchatot. Harminchat emberi élet folytatódhat, harminchat család próbálhatja elfelejteni idővel a borzalmakat és kezdhet új életet… Hála Dexternek és Karmának, valamint az összes magyar keresőkutyusnak!

Az alábbi poszt szövegét és képeket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága osztotta meg Facebook oldalán Karma és Dexter rehabilitációjáról:
„Így rehabilitálódik 😌 Karma és Dexter, a Törökországot megjárt két mentőkutya 🐕‍🦺 Biksi Ottilia kezei között. 👋

Karma és Dexter elfáradt. 😴
Egy hétig kutattak a romokon. 🔍
Zavarta őket a füst. 💨 (Folyamatosan égett egy épület.)
Törmeléken, üveghalmokon jártak minden nap, órákig. 🐾
Munkájuk eredménye török családok sorsát befolyásolta. 🇹🇷
Hideg volt, mindkettőt betakarták, éhesek voltak, megetették őket, de regenerálódni így is nehezen tudtak. 🙁
Izmaik sérülékennyé váltak. 💪
Bőrükön horzsolások keletkeztek. 😟
Karma gazdája, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós 👩‍🚒, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mentőkutyás szolgálatvezetője Facebook-posztjában ezt írja:
„Egy földrengésnél, pláne mínuszokban történő munkavégzésnél rengeteg sérülés érheti a mentőkutyákat a romokon: rándulás, zúzódások, ízület- és izom gyulladások, stb… Nemcsak nekünk, embereknek, a kutyáknak is fontos, hogy szakértő kezekbe kerüljenek…”

Karma, Dexter és a többiek! Igazán büszkék vagyunk rátok! Pihenjetek sokat!
(Forrás: BM OKF, Fotók: Szőke Péter)

Magyar Állatvédelem