Magyar Állatvédelem
Image default

„Így lettem az ország vadállatbefogója” – Both Zoltán könyvet írt az életéről

Olvasási idő:2 perc

Őszintén mesél szegénységben töltött gyerekkoráról, maga mögött hagyott függőségeiről, valamint arról is, hogyan tudott teljes életmódváltással 54 kilót leadni kevesebb mint egy év alatt.

Bár több mint két évtizede rendszeresen szerepel a médiában, mint az ország vadállatbefogója, arról mégis nagyon keveset tudnak az emberek, ki van valójában a szerep mögött.

Elmondása szerint ez inspirálta leginkább Both Zoltánt, akinek bevetéseiről már mi is számos cikkben hírt adtunk, hogy megírja az élettörténetét.

„Látnak a képernyőn, ahogy magyarázok egy állatról abban a néhány másodpercben, amennyi adásidőt kapok, az viszont eddig soha nem derülhetett ki, honnan indultam és milyen megpróbáltatásokon mentem keresztül” – fogalmaz.

Már kisgyerekkora óta arra vágyott, hogy kígyókkal foglalkozzon. A hozzá hasonló korúakkal ellentétben se mozdonyvezető, se űrhajós vagy tűzoltó nem akart lenni soha. Minden vasárnap, ebéd után fix programként kimentek az Állatkert pálmaházába, ahol tátott szájjal bámulta a hüllőket.

„Mindig azt mondtam édesapámnak a krokodilra és az anakondára mutatva, hogy nekem egyszer lesz egy ilyenem. Ő erre nyilván csak mosolygott, hogy persze, persze…”

De hiába teltek az évek, senki és semmi nem tántorította el az álmától. Egyedül abban nem volt biztos, milyen keretek között valósítja meg, állatkerti gondozóként, állatorvosként vagy máshogy.

A történet végül a ‘90-es évek közepén fordult komolyabbra. Zoli ekkoriban kezdett állatbemutatókat tartani, amelyeknek hamar híre ment. Országszerte egyre több művelődési ház hívta meg, eleinte csak egy-két terráriummal érkezett, később viszont már egész miniállatkertet vitt magával.

Ezekről az eseményekről mindig tudósítottak a helyi lapok, hiszen nem túl gyakori programról volt szó, ami érthető módon sokakat érdekelt. Amikor 1997-ben elindultak a kereskedelmi tévék, sok szerkesztő és újságíró ezektől a médiumoktól igazolt át oda.

„Ők ennek köszönhetően már ismertek engem, ezért alakult úgy, hogy az RTL Klub reggeli műsorában az első napon én voltam a legelső vendég”

– meséli. Azt viszont eddig senkinek nem árulta el, hogy ennek a szereplésnek az idején akkora szegénységben élt, hogy még villany se volt náluk otthon. Mivel édesanyjának alkoholproblémái voltak, 14 éves korától nagymamája nevelte őt és két évvel fiatalabb testvérét is.

A hirtelen jött ismertségnek persze árnyoldala is volt: „Gondolhatod, mennyire nehezen tudtam feldolgozni a gyors sikert – hogy egyik pillanatról a másikra elkezdtek megállítani az utcán, vagy a buszon kellett elkezdenem arról beszélni, melyik a világ legveszélyesebb kígyója.”

Nagyjából ezzel egy időben halt meg az édesapja, ráadásul több barátja is cserbenhagyta, így még inkább mélypontra került. Ekkor jöttek az életébe – ahogy ő fogalmaz – az ördög cimborái. Előbb gyógyszereket kezdett szedni, majd következett az alkohol és a cigaretta, utána pedig a kábítószerek is.

„Ma már tudom, hogy ez nem megoldás, csak önpusztítás. Ha nem figyelsz oda magadra, nagyon könnyen bekerülhetsz egy fogaskerékbe, amiből aztán rettentő nehéz kiszállni. Ki lehet, de nagyon erősen akarni kell.”

Neki végül saját magától sikerült. „Egy napon belenéztem a tükörbe, majdnem elhánytam magam a látványtól és azt mondtam, ez nem élet.” Ennek a nagyjából egyéves időszaknak a részleteiről is teljesen őszintén mesél a könyvben.

Szerencsére egy sokkal pozitívabb fordulatot is hozott magával az ismertsége: megkereste őt a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy dolgozzon nekik szerződéssel.

„Az ezredforduló környékére nagyon divatba jött az egzotikus állatok tartása, a nagy számok törvénye alapján pedig egyre többen el is szöktek közülük. Az ilyen témájú hívások ugyanúgy a központi segélyhívóra futnak be, pedig a mentőknek és a tűzoltóknak sincs hozzá se kapacitásuk, se megfelelő szaktudásuk. Nekem viszont mindkettő megvolt.”

Külsős vállalkozóként azóta is neki továbbítják, ha állatszökésről érkezik bejelentés, ő pedig a nap 24 órájában készenlétben áll, hogy ha szükség van rá, azonnal indulhasson.

szeretlekmagyarorszag.hu

Kapcsolódó

Szarvasveszély – vigyázzunk az utakon, kéri a rendőrség

Marci

Hét lenyűgöző fotó, ami városi környezetben készült vadon élő állatokról

Eszti_mav

Farkasok, medvék és bölények: Ez az ötven állatfaj látványosan tér vissza Európába

Eszti_mav