Magyar Állatvédelem
Image default

Így kell ezt! Egyre népszerűbb a német hologramos cirkusz

Olvasási idő:1 perc
Új látványosság jelent meg az akrobaták, bohócok és zsonglőrök sátras világában. És bár hatalmas, és agyarai is vannak, egyáltalán nem nyom semmit. A cirkuszok, amelyek egykor arról voltak ismertek, hogy az elefántokat élőben mutatják be, most egy sokkal könnyebb teremtményt szerződtettek − egy 3D-s hologramot – közölte az Index.

A németországi Circus-Theater Roncalli volt az első, aki ezt megtette, és Davide Bertuccio fotós a saját szemével akarta látni, hogyan csinálta a társulat. Amikor 2022 végén részt vett egy előadáson, megdöbbentette a sátorban uralkodó nyugodt légkör − írta meg a The Washington Post. Meglepetés volt egy olyan cirkuszban lenni, ahol nem hallod az állatok lármáját − mondta.

A holografikus figurákat 3D-animációk, fotográfia és virtuális renderelés felhasználásával a cirkusz számára egyedileg készítik. A színpad körül elhelyezett 11 digitális lézerprojektorból álló rendszer animációkat vetít egy kör alakú hálóra, amelyet minden előadáshoz felhúznak. Az egész rendszert egy ember működteti, és körülbelül 10 emberre van szükség ahhoz, hogy a fémhálót leszedjék, hogy helyet csináljanak a többi fellépőnek, köztük akrobatáknak, bohócoknak és táncosoknak − mondta Bertuccio.

Az 1976-ban alapított Circus Roncalli 2019-ben vezette be a hologramok használatát, amikor egy kiterjesztett valóságra szakosodott német céggel kötöttek partnerséget.

Más társulatok is követték a példát, köztük a francia L’Écocirque cirkusz, amely egy oroszlán, egy elefánt és egy beluga hologramjait mutatja be, rockzenét játszó élő zenekar kíséretében.

A Circus Roncalli volt az első az európai társulat, amely felhagyott az állatok használatával a mutatványokban. A cirkusz az 1990-es évek óta „állatmentes”.

A cirkuszi állatok használata a kizsákmányolás és a kegyetlenség vádjait vetette fel. Az Egyesült Államokban az Animal Legal Defense Fund szerint 37 államban több mint 150 város és megye korlátozta vagy tiltotta be a cirkuszokat. Bertuccio szülőhazájában, Olaszországban a parlament alsóháza törvényt terjesztett elő a cirkuszi állatok használatának betiltására.

Számos országban tiltják a cirkuszoknak a vadállatok szerepeltetését. Ezek a törvényhozók azt szeretnék, ha az Egyesült Államok is követné ezt a példát.

Bertuccio elmondta, hogy miután végigfényképezte a műsort, meglepődött, mennyire elmerült a látványban. A holografikus teremtményekre rácsodálkozva, anélkül, hogy a fogságban tartott vadállatok látványának szorongása érte volna, Bertuccio azt mondta: Amikor belépsz a Roncalliba, rájössz, hogy az állatok hiánya nem hiba, hanem erősség.

(Forrás: Index, Fotó: Facebook/CircusRoncalli)

Magyar Állatvédelem