Magyar Állatvédelem
Image default

Így kell ezt! Betiltják az állatvilágra halálos léggömböket a népszerű kaliforniai városban

Olvasási idő:1 perc

Laguna Beach számos másik tengerparti településhez csatlakozott, amelyek környezetvédelmi és biztonsági okokból betiltották már a lufieregetést – írja a National Geographic.

Akár 500 dolláros bírságra is számíthat 2024-től az, aki Laguna Beach településén, nyilvános eseményen vagy nyilvános helyszínen léggömböt árul, tart vagy ereget, függetlenül attól, hogy mivel van töltve a lufi. A magánterületeken továbbra is használhatnak léggömböt a város lakói, számolt be a Smithsonian Magazine.

A léggömbök nemcsak a környezetre, az állatvilágra nézve jelentenek súlyos veszélyt, hanem okoztak már tüzet is, mivel a mylarból készült ballonok a vezetékekre tekeredve rövidzárlatot okoznak. 2027-től Kaliforniában egyébként is csak olyan anyagokból készült ballont árulhatnak, amely elektromosan nem vezetőképes, így nem okozhat tüzet a katasztrofális erdőtüzeknek gyakran helyszínt adó államban.

Egy virginiai partszakaszon az elmúlt 5 év alatt több ezer léggömböt és léggömb-darabot gyűjtöttek össze, ez a legkönnyebben elkerülhető tengerparti szennyező forrás (tegyük hozzá, ez nem csak a tengerpartokra igaz). A tengerpartokon a tengeri madarak, emlősök és teknősök egyaránt áldozatává válna a lufik maradványainak.

A léggömbök szemétként végzik, és az a jobbik eset, ha csupán így, hisz akkor legalább össze tudják gyűjteni őket (általában nem ugyanazok fáradoznak ezen, akik eregetik őket). Azonban rengeteg esetben a vadállatok sajnos életükkel fizetnek az ember szórakozásáért, hiszen akár belegabalyodnak a ballonok zsinegébe, akár megeszik a ballon anyagát, mindkét eset végzetes lehet.

Természetesen a léggömbipar, a partiellátó cégek tiltakoznak a szigorú intézkedések ellen, és úgy vélik, a vásárlóik jobb tájékoztatása hatékonyabb lenne a betiltásnál. Ezt azonban az eddigi évtizedek során is megtehették volna, és úgy tűnik, eddig valamiért nem jutott eszükbe – írta meg a National Geographic.

(Forrás: National Geographic, Fotók: birdscaribbean.org, Florida Fish and Wildlife Conservation Commission)

Magyar Állatvédelem