Magyar Állatvédelem
Image default

Huszonöt éves lett Janus, a kétfejű teknős

Huszonöt éves lett Janus, a Genfi Természettudományi Múzeumban született és ma is ott élő kétfejű teknős – írta meg az MTI nyomán az origo.hu.

Negyedszázados születésnapja alkalmából egy fogkefével mosták le a svájci múzeumban, ahol amúgy Janust minden nap megfürdetik, rendszeresen megmasszírozzák, speciális étrenddel kényeztetik és UV-fénnyel sugározzák be, hogy páncélja erős és szilárd maradjon.

Vadon valószínűleg soha nem ért volna meg ilyen magas életkort az állat, mert hely hiányában nem tudná mindkét fejét a páncéljába húzni védekezésül. Fogságban azonban a múzeum kabalájaként és a látogatók kedvenceként a teknőst nagyon is elkényeztetik, és általános állapotát folyamatosan ellenőrzik.

A gondozók szerint a hüllő két fejének (agyának) önálló személyisége van, a jobboldali dominánsabb, míg a másik engedékenyebb. Ha a teknős két énje nem tud kiegyezni egymással és az ellentétes irányú mozgás következtében például a hátára dől, a gondozók helyezik vissza a hasára, mivel önerejéből csak nehezen képes erre.

Janus, akit a gyakran kétarcúként ábrázolt római istenségről neveztek el, a genfi múzeum keltetőgépében kelt ki egy tojásból 1997. szeptember 3-án – írta meg az Origo.

(Forrás: MTI nyomán origo.hu, Kép: Salvatore Di Nolfi)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Hihetetlenül aranyos az újonnan született orángután bébi

Marci

Állatkínzás miatt indult eljárás egy férfi ellen, mert megölt három kölyökkutyát

magyarallatvedo

Geri, a kétarcú cica

magyarallatvedo