Magyar Állatvédelem
Image default

Hogyan maradnak a hatalmas madárrajok olyan szoros formációkban?

Olvasási idő:1 perc

Kevés látványosabb – vagy megdöbbentőbb -dolog van, mint a magasban, az égen egy nagy szinkronizált táncban kavargó madárraj. Most a kutatók megfejtették, hogy a madarak hogyan képesek olyan szorosan repülni anélkül, hogy összeütköznének. 

A kutatók a seregélyekre (Sturnus vulgaris) fókuszáltak, amelyek általában igen nagy, népes rajokban repülnek. Addig  vizsgáltak különböző modelleket, míg találtak egy olyat, amelynek a virtuális madarai valódi madarakként viselkedtek – írja az Origo.

A feladat az volt, hogy kiszámolják, milyen méretű rajok képesek fenntartani bizonyos sebességet még ha az ezeket alkotó egyedek egymáshoz képest gyorsabban vagy lassabban repülnek.

A titok az, számolt be május 10-én a csapat a Nature Communications magazinban, hogy létezik egy ún. marginális sebességkontroll. Azok a madarak, amelyek 8-18 m/s sebességgel repülnek, könnyedén lelassulnak vagy felgyorsulnak azért, hogy lépést tartsanak a hozzájuk közeli rajtársakkal, de nem változtatnak sokat a sebességen, mert ez a raj felbomlásához vezethetne.

Ez a viselkedés segít azt biztosítani, hogy az állatok lépést tartsanak egymással úgy, hogy soha nem lassulnak le  vagy gyorsulnak fel annyira, hogy az együtt való repülés lehetetlenné váljon.

Ezek a sebesség-ellenőrzések  azt is segítenek megmagyarázni, hogy miért minden seregélyraj átlagsebessége kb. 12 m/s – mondják a kutatók. Megjegyzik, hogy más madárfajok, amelyek rajokat formálnak, valószínűleg hasonló stratégiát alkalmaznak, és hogy marginális sebességkontroll szerepet játszhat mindenféle kollektív viselkedésben a különféle biológiai rendszerekben, legyen ez a baktériumok mozgása, sejtek csoportosulása, rovarrajok, vagy akár a gerincesek csordái.

Az ezeket a koordinált mozgásokat irányító elvek lehet, hogy egy napon segítenek a mérnököknek előállítani olyan drónokat is, amelyek egyidejűségben dolgoznak más robotokkal.

Lélegzetelállító felvétel egy madárrajról:

(Fotó: Pixabay)

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

A Nébih gondoskodik az Ukrajnából menekülők társállatainak vakcinázásáról és chippeléséről

Marci

Felismerik-e a kutyák a gazdájuk szándékait?

magyarallatvedo

Számos helyre került új fészek-emelő, most már érkezhetnek a gólyák

Marci