Magyar Állatvédelem
Image default

Hogyan lehet védekezni a partifecskék földfalakba költözése ellen?

Olvasási idő:1 perc

A potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság, valamint az önkormányzatok figyelmébe a Magyar Madártani Egyesület (MME) azért, hogy ezeken a helyeken ne tudjanak fészket rakni a partifecskék – írja az Élő Bolygónk.

Országszerte megjelenő madárvédelmi probléma a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba és építési földhányásokba. Az állatok olyan helyeken jelennek meg, ahol ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, különben az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, a fiókák pusztulását okozhatja.

Április második felétől május közepéig-végéig könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési, különösen gyakran autópálya-építkezés földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és árkokba több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok.

Építési terület árkaiba is beköltözhetnek a partifecskék Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket – akár a napi munkavégzést követően – ponyvás, hálós takarással teszik a partifecskék számára érdektelenné.[/perfectpullquote]

Az MME a két sárfészket építő faj, a füsti és molnárfecske mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék, valamint a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok költését segítő akcióját is. A téli időszakban erodálódott, egy-két méret magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára. Ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott, veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

Bővebb információk a www.mme.hu honlapon találhatók.

mme.hu, elobolygonk.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotók: Wikimedia Commons

Kapcsolódó

MME: ne vigyük haza a talált madárfiókákat!

magyarallatvedo

Ölyvek a csapdában – állatkínzás gyanújában folyik a nyomozás

Viki

Lezárult a téli madárszámlálás hazánkban, közel százezer madarat figyeltek meg

Erik