Hőguta – Vigyázzunk kutyánkra!

Olvasási idő:3 perc

Ahogy beköszönt a nyár, és a hőmérséklet emelkedik, különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan hat a hőség a kutyákra. Olvasd el az alábbiakat, hogy felismerd a hőstressz jeleit, és tudd, mikor van szüksége állatorvosi ellátásra kedvencednek.

Ne hagyjuk a kocsiban pár percre sem, mert hőgutát kaphat! Minden nyáron nagyon sok kutya hal meg ilyen butaság, felelőtlenség miatt!

– hívta fel a figyelmet Dr. Fux Attila állatorvos.

Olyan jó meleg van odakint. Miért van a kutyámnak ilyen melege?

Az emberekkel ellentétben a kutyák nem izzadnak, hogy lehűtsék a testüket (kivéve egy kis mennyiséget a mancspárnákon keresztül). Ehelyett a kutyák elsősorban a szájukon keresztül, zihálással szabályozzák a hőmérsékletüket. Ez azonban nagyon hatástalan lehet, ha a hőmérséklet nagyon memelkedik, vagy ha a kutya közvetlen napfényben van.

Mi több, a túlzott zihálás akár légzési kimerültséghez is vezethet, mivel a kutya a lehető leggyorsabban és legnagyobb erőfeszítéssel lélegzik. Ha tehát kutyád brachycephalikus fajta (bulldog, mopsz, boxer stb.), túlsúlyos, vastag szőrzetű, vagy más, már meglévő betegségben, például szívbetegségben szenved, sokkal érzékenyebb a hőstresszre.

Honnan tudhatom, hogy a kutyámnak túl meleg van?

Gyakran a túlmelegedés első jelei homályosak. Előfordulhat, hogy kedvenced árnyékot keres, nyugtalanná válik, nyüszög vagy hangoskodik, vagy úgy tűnik, hogy légzési nehézségei vannak. Ha nagyon meleg van, és kutyád a fenti tünetek bármelyikét mutatja, a legjobb, ha követed az alábbi utasításokat.

Mit tegyek, ha úgy gondolom, hogy a kutyámnak túl meleg van?

Az első dolog, amit tenned kell, hogy menj vele árnyékba vagy hűvös helyre. Egy árnyékos beton- vagy csempepadló remekül működik hűtő felületként, amelyen kutyád feküdhet. Kínálj neki vizet, de ne kényszerítsd, hogy igyon. Hagyd, hogy kb. 20 percig feküdjön az árnyékos, hűvös padlón, mielőtt megpróbálnád felkelteni.

Гусев Александр fotója a Pexelsről

Mikor vigyem a kutyámat állatorvoshoz?

Ha már 30 perce árnyékban vagy légkondicionált helyiségben van, és még mindig zihál, nyugtalan, vagy ha bármilyen más rendellenes viselkedést észlel (zihálás, tántorgás, hányás), akkor fordulj állatorvoshoz.


42 fok felett a fehérjék kicsapódnak, mint a forró serpenyőben a tojás, a kutya belső szervei megfőnek szó szerint. Ne kockáztassunk!

– olvasható a Jászapáti Állatorvosi Rendelő oldalán.

Mi a hőstressz vs. hőguta?

A hőstressz kifejezés azt írja le, amikor a kutyának rövid ideig túl meleg van, de képes hatékonyan, magától lehűlni, és az enyhe kiszáradáson vagy letargián kívül más súlyos következménye nincs.

A hőguta kifejezés technikailag nem “agyvérzésre” utal, hanem a túlmelegedés egyéb, súlyosabb mellékhatásaira. A hőguta során a kutya egész teste túlságosan felforrósodik. A bőr, a belső szervek, az érrendszer, az izmok és az idegek egyaránt érintettek.

Mik a hőguta jelei?

A hőguta során nagyon sokféle klinikai tünetet láthatunk. Gyakran az első klinikai tünetek között a hányás és a hasmenés szerepel. Ez gyorsan átmehet vérzéses gasztroenteritiszbe (véres hányás és hasmenés). A közvetlen hőhatás, valamint a kiszáradás miatt a vese- és májenzimek emelkedhetnek. A vaszkulitisz (az artériák és vénák gyulladása) miatt rendellenességeket láthatunk a véralvadásban.

A legsúlyosabb esetekben neurológiai tüneteket, például fura viselkedést vagy akár görcsrohamokat is láthatunk.

Mi a hőguta kezelése?

A hőguta kezelése az, amit mi állatorvosok szupportívnak nevezünk: A legjobb tudásunk szerint kezeljük az észlelt klinikai tüneteket. Az első cél az, hogy a kutya hőmérsékletét hűtési intézkedésekkel (intravénás folyadékpótlás, jégpakolás, ventilátorok) a normál tartományba csökkentsük. Ezt követően ellenőrizzük a kutya vérképét és véralvadási idejét, hogy felmérjük az esetlegesen fennálló károsodást. Az alkalmazott gyógyszerek közé tartozhatnak antiemetikumok (amelyek az émelygést és hányást kezelik), antibiotikumok, sőt súlyos esetekben akár vér- vagy plazmaátömlesztés is

– foglalja össze Dr. Edie Oliver, állatorvos.

Milyen hosszú távú következményei lehetnek a hőgutának?

Minden rendes gazdi célja, hogy kutyája normális, boldog életet éljen még egy súlyos hőguta után is. Előfordulhat, hogy a hőgutát követően maradvány vese- vagy májkárosodás marad vissza. Sajnos találkozni olyan betegekkel, akik súlyos hőgutát követően nem élik túl a kezelést. A legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk megelőzni a hőgutát.

Mit tehetek a kutyámért, hogy megelőzzem a hőstresszt és a hőgutát?

Ha nagyon meleg van, akkor ne engedd ki kedvencedet 10 vagy 20 percnél hosszabb időre a szabadba. És ezalatt az idő alatt is folyamatosan tartsd szemmel. Ha a fent említettek szerint a hőstressz jeleit észleled, vidd vissza kutyát a házba, és hagyd pihenni a nap hátralévő részében.

Mindig gondoskodj arról, hogy kedvenced friss, hűvös vízhez jusson, amikor kint van, és mindig legyen egy árnyékos hely, ahol megpihenhet. Ha kedvenced a korábban említett brachycephalikus fajták közé tartozik (bulldog, mopsz, boxer stb.), legyél nagyon óvatos vele a szabadban, ha a hőmérséklet nagyon megemelkedik. Sétáltasd vagy játssz háziállatoddal kora reggel vagy késő délután, mielőtt túl meleg lenne odakint.

Ha megtörténik a baj, AZONNAL vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal! Ne késlekedj, ilyenkor minden perc számíthat!

VETSS nyomán magyarallatvedelem.hu