Magyar Állatvédelem
Image default

Hibernálva potyognak a leguánok a fákról Floridában a hideg miatt

Olvasási idő:1 perc

Jelenleg olyan hideg van az amerikai Floridában, hogy a hullők már nem bírják ezt az időjárást.

A déli államban szó szerint leguánok hullanak a fákról. Ugyanis, amikor ezek a hidegvérű állatok fáznak, akkor hajlamosak leesni a fákról és megmeredve a földre zuhanni. Olyan pózban “fagytak meg”, ami egyszerre komikus, de létfontosságú a túlélésükhöz – írta a CNN.

A leguánok nagyok, a felnőtt hímek elérhetik akár a 1,5 méter hosszúságot, és 9 kilogrammot is nyomhatnak, tehát érdemes körültekintően sétálni Floridában- írja a cikk szerzője.

Amikor a hőmérséklet nagyjából 7 Celsius fok alá csökken, a leguánok nyugalmi (vagy hidegkábító) állapotba kerülnek. A testük így védekezik, amíg a hőmérséklet vissza nem melegszik 10 fok fölé.

Még mindig lélegeznek, és a kritikus testfunkciók továbbra is működnek.

“Lehet, hogy leesnek a fákról, de nem halottak” – mondta a miami Nemzeti Meteorológiai Szolgálat.

Az embereket az aggasztja, hogy a leguánok gyakran alszanak a fákon. Így amikor a kihűlt, bénult gyíkok alvás közben látszólag az égből zuhannak le, utcáknak, autóknak vagy akár a járókelőknek is nekimehetnek.

A nagy hideg is veszélyes lehet a leguánokra, hiszen ha a hőmérséklet tartósan 4 fok alá esik, néhány leguán elpusztulhat – különösen a kisebbek.

“Az a hőmérsékleti küszöbérték, amikor a leguánok alvó állapotba kerülnek, nagyban függ a leguán méretétől” – mondta Ron Magill, a Miami Állatkert kommunikációs igazgatója.

“Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a leguán, annál hosszabb ideig képes elviselni a hideget”.

Még ha a hőmérséklet hosszú ideig hidegebb is marad, egyes leguánok nyilvánvalóan kitalálták a túlélés módját. Dél-Floridában sok leguán mélyen bebújt az odúkba, ahol a hideg ellen szigetelve maradnak.

(Forrás és kép: CNN, WWSB)

 

Magyar Állatvédelem

 

Kapcsolódó

Június közepéig ijesztgethetik az embereket a fiókáikat védelmező varjak

magyarallatvedo

Ezekkel a módszerekkel növelhetjük kutyánk élethosszát

magyarallatvedo

Acélhurokkal ejtett el egy dámszarvast az orvvadász Kadarkútnál

Marci