Magyar Állatvédelem
Image default

Hiába keresi hű párját a világ legidősebb madara

Olvasási idő:1 perc

November 24-én tért vissza költőhelyére a legöregebb ismert madár, a Wisdom nevű Laysan-albatrosz – közölte az IFLScience cikkét a 24.hu.

A példány azonban hiába keresi hű párját, a hím nincs a környéken.

A fajnál a hímek jellemzően előbb térnek vissza a költőhelyre, mint a nőstények. Ez a második év, amikor Wisdom párja nem jelent meg, elképzelhető, hogy az egyed elpusztult.

Az idős tojó legalább 71 éves, és ötéves koráig szinte egyáltalán nem költött. Először 1956 decemberében, a Midway-atollon figyelték meg, ahogy tojásokat rak. Azóta a becslések alapján 30-36 alkalommal költött, még 70 éves korában is. A különleges példány nemcsak faja fennmaradásához járult hozzá, hanem a kutatásokat és a természetvédelmi munkát is nagyban segítette.

DCIM100GOPROG0011808.JPG

A Laysan-albatroszok minden év novemberében keresik fel a Midway-atollt, hogy szaporodjanak. A tojásokat december elején rakják, a fiókák jellemzően januárban vagy februárban kelnek ki. A madarak egy életre választanak párt, Wisdom társát Akeakamainak hívják. Amennyiben a régi pár nem bukkan fel a költőhelyen, előfordul, hogy a magányos példány megpróbál új társat találni. Wisdom és Akeakamai legalább 2012 óta voltak együtt.

A Midway-atoll nemcsak a Laysan-albatroszok számára fontos, megannyi fajnak ad otthont. A környezeti átalakulás sajnos ezt a régiót sem kíméli.

(Forrás: 24.hu, Kép: The Times, npr.org)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Hamarosan megjelennek Magyarországon az állatvédelemre specializálódott szakemberek

Marci

Félhetnek az állatkínzók

magyarallatvedo

Így kell kinéznie egy agárnak? Vádat emeltek a gazda ellen

magyarallatvedo