Hetekig egy műanyag konténerrel a fején élt a medve, végül sikerült megmenteni

Olvasási idő:2 perc

Egy medve hetekig kóborolt Florida állam utcáin egy műanyag konténerrel a fején, mígnem a helyi hatóságok a szorult helyzetbe került állat segítségére nem siettek.

Az állat 28 napot töltött a csapdában, amelyről legelőször azt hitték, hogy egy etetőautomata része. A Collier megyében történt első észlelést követően az állatvédők és a hatóságok szakemberei csapdákat állítottak fel, hogy segíthessenek a medvén, azonban az állat újabb három hétig nem jelent meg az említett területen. Végül egy lakos biztonsági kamerájának felvételén tűnt fel újra, a konténer továbbá is a medve fején volt.

A Florida Fish and Wildlife Conservation Commission biológusának november 14-én, vasárnap sikerült csapdába ejtenie a 113 kilós nőstény medvét. Miután eltávolították a konténert az arca körüli részről, néhány kisebb sérülést szerzett a medve, de összességében nagy szerencséje volt.

A Florida Fish and Wildlife Conservation Commission Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a medve – leszámítva a fején lévő konténert – kitűnő fizikai állapotban volt. A műanyag szorítása miatt ugyan volt egy seb a fején, de a személyzet azt kitisztította, majd antibiotikummal kezelték a megmenekült állatot. Miután másfél napig megfigyelték, hogy egészséges-e, és képes-e önállóan enni és inni, a medvét szabadon engedték a Picayune Strand State Forest egy biztonságos területén.

 

MŰANYAG HULLADÉK, MINT A VESZÉLY FORRÁSA

A műanyag szemét jelentős veszélyt jelent a vadon élő állatokra: az állatok belegabalyodhatnak a műanyagdarabokba és csapdába eshetnek.

A szemét tápláléknak tévesztése szintén halálos, évente több millió állat fizet életével az eldobált hulladékért. Számos védett faj, például teknősök pusztulnak el, mert nagy mennyiségű műanyagot, gumiszalagokat, léggömbdarabokat nyelnek le, amik megtömik a beleiket, és így képtelenek táplálkozni.

A tragédiával végződő esetek sajnos nem egyediek: 2019 decemberében egy skót szigeten egy halott ámbráscetet találtak, amelynek gyomrában 100 kilogramm szemét volt.

Szintén 2019-ben a japán Nara parkban található híres szarvasok közül kilenc elpusztult, miután műanyag zacskókat nyeltek le. 2018-ban pedig egy 40 éves nőstény elefántot találtak holtan, körülbelül két kilogramm műanyaghulladékkal a gyomrában az indiai Sabarimala hegy közelében lévő erdőben. Az Egyesült Arab Emírségekben minden 100. teve műanyagevés miatt pusztul el – állapította meg egy nemrégiben készült tanulmány.

A FLORIDAI MEDVÉNEK HATALMAS SZERENCSÉJE VOLT

A medve fejére szorult műanyagon volt egy lyuk, ami lehetővé tette, hogy hozzáférjen némi vízhez és élelemhez.

“A medvék képesek megbirkózni a hosszabb ideig tartó, csökkentett energia bevitelű életmóddal” – mondta Shaun Thomson állatorvos.

A telet megelőző időszakban a medvék azzal vannak elfoglalva, hogy annyi kalóriát vigyenek be a szervezetükbe, amennyit csak találnak, hogy felkészüljenek a téli nyugalmi állapotra.

“Valószínűleg ezek a tényezők mentették meg a medvét a valóban súlyos vagy halálos következményektől” – mondta Thomson.

(Forrás: Euronews, Fotók: AFP PHOTO, Pixabay)

magyarallatvedelem.hu