Magyar Állatvédelem
Image default

Hét hasznos rovar, amit nem szabad kiűzni a kertekből

Olvasási idő:2 perc

Számos olyan hasznos rovar van a kertekben, amely azon túl, hogy ártalmatlan a növények számára, még a gazda előnyére is válhat. Ezért nem érdemes minden ízeltlábútól megszabadulni a kertben. Akadnak köztük olyanok, amelyek a beporzásban segíthetnek, egyesek a kártevőket pusztítják, mások pedig a növényeket és a talajt teszik egészségesebbé. A kert leghasznosabb rovarainak hetes listáján olyan állatok szerepelnek, amelyek jelenléte kifejezetten előnyös a kertekben – írja a magro.hu.

Balconygardenweb.com anyaga alapján a Kiskertblogger írta meg, hogy nem minden rovar okoz kárt a kerti növényekben. Sőt, sokkal több a hasznos repülő lény a kertekben, mint azt az átlagos kertész gondolná. Mielőtt tehát valaki az elpusztításukon gondolkodna, érdemes utánanéznie, melyek azok a rovarok, amelyek hasznosak. 7 olyan állat következik, amelyik hozzájárulhat ahhoz, hogy a kerti növények szebbek és egészségesebbek legyenek.

Szitakötő

A szitakötők azon felül, hogy lenyűgözően néznek ki, nagyon hasznos rovarok. Olyan kártevőkkel táplálkoznak, mint a szúnyogok, valamint a gyümölcslegyek és azok lárvái. Így a kertünkben jó szolgálatot tehetnek, hiszen a katicabogarakhoz hasonlóan ők is segítségünkre lehetnek a kártevők irtásában.

Földigiliszta

A földigiliszták rendkívül hasznosak a kertben. Ezek az élőlények rengeteg tápanyaggal látják el a talajt és a növényeinket. Szellőztetik, valamint levegőztetik a termőföldet, valamint szabályozzák annak pH-ját is.

Poszméhek és dongók

A dongók hasznos beporzók. A méretük ellenére ártalmatlanok. A méhekhez hasonlóan ők is kolóniákban élnek, lakhelyük azonban a talajban, avarban, valamint üreges farönkökben van. A poszméhek kedvenc csemegéje a növények nektárja, így a virágzó gyümölcsfák terülj, terülj, asztalkámat jelentenek számukra.

Pók

Ugyan a pókok a legtöbb ember számára nem túl szép lények, a kertek egyik leghasznosabb állatainak számítanak. Néhány pókfaj persze valóban ártalmas lehet, de többségük ártalmatlan. Ráadásul a növények számára legveszélyesebb kártevők pusztításával foglalatoskodnak. Kedvenc eledeleik közé tartoznak többek között a hangyák, a legyek, a szúnyogok, illetve a levéltetvek.

Méh

A méhek azon túl, hogy a mézkészítés királyai, elengedhetetlen szereplői a kerteknek. Nagyban hozzájárulnak ugyanis a növények egészséges fejlődéséhez. Ők a legfontosabb beporzók, hiszen miközben a virágok nedveit fogyasztják, be is porozzák őket.

Katicabogár

A katicabogarak igen falánk rovarok, szinte kielégíthetetlen az étvágyuk. Az egyik leghasznosabb élőlényei a kerteknek, kedvenc táplálékaik között ugyanis olyan kártevők vannak, mint például a levéltetvek. Nem érdemes tehát megszabadulni tőlük, mert ők az egyik leghasznosabb természetes kártevőirtók.

Lepke

A lepkék szintén nagyon hasznosak a kertek élővilágában. Azon felül ugyanis, hogy szépek és színesek, a növények szaporodásában is segítenek. A lepkék általában a virágok nektárjával táplálkoznak, a pollenek szétszórásával azonban a növények megtermékenyítésében is jó szolgáltatot tehetnek a kertészeknek.

magro.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Hétfőtől pályázhatnak a méhészek a tízmilliárd forint keretösszegű állatjóléti támogatásra

Marci

MME: vigyázzunk a sünökre a tavaszi kertrendezés idején!

magyarallatvedo

Különösen oda kell figyelnünk a sünökre a kerti munkák idején

Marci