Magyar Állatvédelem
Image default

Hatalmasat nőttek a leopárdkölykök a Fővárosi Állatkertben

Olvasási idő:1 perc

A veszélyeztetett perzsa leopárdoknál tavaly ősszel volt gyermekáldás a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A két kölyök, Arya és Amir azóta sokat nőttek, és néha már nem is olyan könnyű első látásra megkülönböztetni őket Banutól, az anyukájuktól – írta meg büszkén az állatkert honlapján. A régi időkben, amikor a nagymacskák viszonylag kicsi ketrecekben laktak, nem kellett sokat keresni az állatokat. Ma azonban már olyan kifutókat használnak, amelyekben komplex élettereket tudnak az állatok számára kialakítani, azonban így bizony előfordul, hogy néhány másodpercig keresni kell a szemünkkel az adott bemutatóhely lakóját.

Mostanában egyébként „váltott műszakban” töltik a nappalokat a kifutóban: egyik nap Banu, az anyuka látható a két kölyökkel, Aryával és Amirral, a másik nap pedig Akhum, az apuka. Ennek leginkább az az oka, hogy a kölykök nem lehetnek együtt a hímmel, ami emberi szemmel nézve talán furcsán lehet, de a leopárdoknál a természetben sincsenek „apás” programok, sőt mi több, valójában még kockázatos is lenne összeengedni őket.

A kölykökről tudnivaló, hogy tavaly ősszel születtek, és az azóta eltelt bő egy év alatt sokat gyarapodtak. Továbbra is sokat játszanak, egyedül is, de a két testvér együtt is sokat hancúrozik, és persze anyát is igyekeznek bevonni a játékba. Sőt mi több, tulajdonképpen az apuka is elég játékosnak mondható. A kifutóban mindenkinek megvan a kedvenc helye. Ha elsőre nem vesszük észre őket, érdemes egy-egy pillantást vetni a sűrűbb növényzettel borított részekre, vagy a kifutóban található mászófára is.

A tigriseknek és a leopárdoknak otthont adó, több mint két évtizede átadott kifutórendszert egyébként éppen most korszerűsítik. Többek között kicserélik a páncélüveg ablakokat is. A munkálatokat szakaszosan végzik, arra törekedve, hogy közben az itt lakó állatokból is minél többet be tudjanak mutatni. A munkálatok jelenlegi fázisa a leopárdok láthatóságát még nem érinti, de a tigrisek közül a munkálatok elkezdése óta rendszerint csak az egyiket láthatta a nagyközönség.

(Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Özönlenek a bíbicek, érkeznek a pacsirták, dalolnak a széncinegék

magyarallatvedo

Kapócs Zsóka fontos ügy mellé állt: párbeszéd indult az állatvédelemért

magyarallatvedo

Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat: súlyos pedagógiai hiányosságokat kell orvosolni a tacskót bántalmazó iskolában

magyarallatvedo