Magyar Állatvédelem
Image default

Hat napig csak műanyag jött a mentett kisteknősből

Olvasási idő:1 perc

Egy sydneyi strandról kimentett zöld tengeri teknősbéka annyi műanyagot evett, hogy a Taronga állatkert vadon élő állatokkal foglalkozó kórháza szerint hat napba telt, mire a tartalmát kiürítette.

A 127 grammos teknőst a hátán fekve találták meg egy sziklamedencében a sydneyi Tamarama strand közelében. Négy uszonya közül az egyik hiányzott, egy másikban chip volt, a páncélján pedig lyuk tátongott. A gondozók elmondták, hogy a sérülésektől eltekintve a teknős jó fizikai állapotban volt, és nem volt gondja az úszással.

“De aztán elkezdett üríteni, és hat napon keresztül műanyagot ürített. Nem jött ki belőle ürülék, csak tiszta műanyag” – mondta Sarah Male, a Taronga állatorvosi ápolója. “Mindenféle méretű, színű és összetételű volt. Volt, amelyik kemény volt, volt, amelyik éles, és némelyiknél látszott, hogy a műanyagon írás van. Ez minden, amit néhány szegény kis jószág eszik. Annyi műanyag van körülöttük, hogy ezt fogyasztják el, mint az első kezdeti táplálékukat” – mondta.

A kezelés során a kis teknős visszanyerte egészségét, és most már csaknem 400 grammot nyom.

A fejlődés ellenére még egy teljes évbe is beletelhet, mire visszaengedik a vadonba és a part menti vizekbe. A kórház szerint az apró teknősök méretük miatt különösen sebezhetőek a zsákmányállatokkal szemben, és azt szeretnék, ha az állatnak a lehető legjobb esélye lenne az életben maradásra. A méret mellett az óceán hőmérséklete is tényező – a melegebb vizek jobbak a teknősök számára.

A Taronga vadvilági kórháza évente akár 80 tengeri teknőst is ápol – sokan közülük sérülésekkel kerültek be, miután horgászzsinórokba gabalyodtak, vagy horgok és műanyagok emésztése miatt.

“Ha mindenki csak egy kis időt szán arra, hogy összeszedjen egy kis szemetet – nem kell, hogy a tengerparton legyen -, akkor remélhetőleg tudunk változást elérni” – mondta Male. Évente több mint 8 millió tonna műanyag szemét kerül az óceánokba világszerte. Ennek nagy részét a folyók viszik ki a tengerbe, a partok mentén dobják ki, vagy a halászhajók szórják el.

A világ egyik legeldugottabb helyén, a Henderson-sziget egyik strandján végzett vizsgálat során közel 38 millió műanyagdarabot találtak a homokban szétszóródva.

Taronga Zoo – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Egyszerűen ott hagyott 60 bombakereső kutyát Afganisztánban a Biden-kormányzat?

magyarallatvedo

Az állatkínzás szigorú büntetését és a vadállatok cirkuszi szereplésének betiltását is elsöprő többség támogatja

magyarallatvedo

“Talán amire a legbüszkébb lehetek, hogy közös ügyünk lett az állatvédelem” – Ovádi Péter miniszteri biztos

Marci