Magyar Állatvédelem
Image default

Hat évre eltiltanák az ebtartástól a férfit, aki kétszer oldalba lőtte a kutyáját

Olvasási idő:1 perc

Brutális tette miatt eltiltatná az ebtartástól a Veszprém Megyei Főügyészség azt a 65 éves férfit, aki az egyik Pápa környéki faluban a sörétes vadászpuskájával kétszer, közvetlen közelről lőtte oldalba kaukázusi juhászkutyáját.

A hároméves kutya, miután hasonló esetek már korábban is előfordultak, 2019 augusztusában újra megharapta gazdáját, aki elhatározta, hogy ezért elpusztítja az állatot. A harapással okozott sebet bekötözte, és felkeresett egy falubeli férfit, hogy az segítsen neki, majd hazatért, és az engedély nélkül tartott sörétes vadászlőfegyverével a kutyát egy-két méteres távolságról kétszer az oldalán meglőtte.

Az állatot ezek után a pincébe zárta, ahol az eszméletén lévő, és így fájdalmai miatt mintegy három órán át szenvedő, sokkos állapotban lévő kutyát a kiérkező állatorvos egyéb lehetőség híján elaltatta.

A Pápai Járásbíróság a 2020 szeptemberében jogerőre emelkedett ítéletében az állattartót bűnösnek mondta ki az állatkínzás valamint a lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében, és ezért 3 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése esetén az ügyész jogosult arra is, hogy a tevékenységtől való eltiltás, illetőleg a tevékenységgel okozott kár megtérítése iránt keresetet indítson.

A Veszprémi Törvényszékhez benyújtott kereset lényege szerint az immár alperes állattartó tettével megsértette az állatvédelmi törvény rendelkezéseit, amikor rálőtt a kutyájára, és ezzel az elaltatásához vezető súlyos sérüléseket okozott neki, illetve órákon keresztül tartó jelentős szenvedésnek tette ki.

Miután a férfi indokolatlan és brutális cselekedete miatt alkalmatlan arra, hogy kutyát tartson, a főügyészség keresetében azt kérte, hogy a polgári perben eljáró bíróság őt az ebtartástól 6 évre tiltsa el.

444.hu, fotó illusztráció Legolin/Getty Images/iStockphoto

Kapcsolódó

Modern kori állatkínzás? 70 macskával él együtt 56 négyzetméteren ez a férfi

magyarallatvedo

Sikeresen kiszabadították a kutyát, aki lerágta a saját lábát a szabadságért – VIDEÓ

Marci

Nem ismerte el tettét a férfi, aki több száz állatot tartott szörnyű körülmények között

Marci