Magyar Állatvédelem
Image default

Három éve nem hallott madár dalát azonosította a mesterséges intelligencia

Olvasási idő:1 perc

A mesterséges intelligencia (MI) az állatvilág kutatásában is hasznosnak bizonyult: egy évek óta nem hallott madár dalát azonosították a segítségével – írta meg a National Geographic.

Összesen 350 keleti sörtésmadár dalát találták meg így július és augusztus során, ez volt az első eset, hogy a madár jelenlétét igazolták, a 3 évvel korábbi kiterjedt bozóttüzeket követően. A kutatók elmondták, hogy a passzív hangfelmérések hatalmas lehetőséget rejtenek a biológiai sokféleség vizsgálatában, már persze a hangokat kiadó élőlények esetében. „Folyamatosan tudjuk rögzíteni a környezet hangjait, így pedig a rejtőzködő, ritka fajokat is megtaláljuk, mint amilyen a keleti sörtésmadár” – mondta el Susan Fuller, a kutatás egyik résztvevője. A kifejlesztett szoftverek segítségével aztán igen gyorsan végigellenőrizhetőek a felvételek, s kiderülhet ebből az, hogy milyen állatok élnek az adott területen.

Az ellenőrzés során a hangfelvételt képpé alakítják, majd az MI betanítása e kép alapján zajlik, ez esetben a keleti sörtésmadár hangjának képpé alakított változatára kellett rákeresnie az MI-nek, sikeresen. Mivel a kutatók számtalan hangfelvevőt helyeztek ki a vadonba, amelyek hatalmas adatmennyiséget rögzítenek, ezt élő ember nem volna képes végighallgatni. Emiatt is volt szükség a vizsgálat automatizálására. Jelenleg a most vizsgált faj mellett egy lantfarkúmadár, két béka és a koala hangját képes azonosítani az MI.

„A módszer egyre jobb, és a jövőben más fajok hangjának felismerését is rábízhatjuk majd” – tette hozzá Fuller. E módon talán sikerül elérni azokat a célokat, amelyeket világszerte kitűztek maguk elé a biológiai sokféleséget monitorozó szakemberek.

(Forrás: National Geographic, Fotók: Inaturalist, ebird.org)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Temetőben sétált a szarvas – kilőtték

magyarallatvedo

Ráhajtottunk a gazdijogsira – Ezért éri meg részt venni a képzésen

magyarallatvedo

Különleges vendégek érkeztek a Bükkaljára

Erik