Magyar Állatvédelem
Image default

Hamarosan megjelennek Magyarországon az állatvédelemre specializálódott szakemberek

Olvasási idő:1 perc

Mint mi is beszámoltunk róla korábban, idén elindul hazánk első állatvédelmi szakjogász képzése a Miskolci Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem együttműködésében. A képzést pénteken nyitották meg Miskolcon, ahol többek között Varga Judit igazságügyi miniszter, illetve Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos is beszédet mondott.

Varga Judit igazságügyi miniszter úgy véli, példaértékű a Miskolci Egyetem és az Állattudományi Egyetem között idén februárban megkötött együttműködés, aminek köszönhetően Magyarországon először a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán indulhat el egy hiánypótló szak, az állatvédelmi szakjogász képzés.

“A miskolci jogi kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületek ismereteibe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait ismerhetik meg” – mondta Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter többek között kitért arra is, hogy a kormány az elmúlt héten döntött a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásáról, amelynek a civil állatvédő szervezetek munkájának támogatása mellett fő céljai között szerepel, hogy ráirányítsa a figyelmet a felelős állattartásra.

Ovádi Péter szerint fontos, hogy hazánkban egy olyan szemléletmód és közösségi gondolkodás alakuljon ki az állatvédelemmel kapcsolatosan, amely európai szinten is kiemelkedő és példamutató lehet. Hozzátette, hogy az elmúlt években korábban nem tapasztalt kihívásokkal kellett szembenéznünk, azonban az állatokról sem feledkezhetünk meg. Utalt továbbá a 2021-ben indított állatvédelmi párbeszédre és a közösen elért eredményekre is. 

“Büszke vagyok arra, hogy az Országgyűlés 2021 végén egyhangúan elfogadta az állatvédelem büntetőjogi szigorításáról szóló törvényjavaslatot, túlzás nélkül megteremtettük Európában az egyik legszigorúbb állatvédelmi büntetőjogi környezetet. Fellépünk az állatkínzók és a szaporítók ellen, valamint támogatjuk a felelős állattartást, legyen szó házi kedvencekről, vagy éppen haszonállatokról” – mondta a kormánybiztos a megnyitón.

Mint kifejtette, az állatvédelem több tudományágon átívelő terület, a jogtudomány és az állatorvoslás pedig a két zászlóshajó, ezért is üdvözlendő hazánk első állatvédelmi szakjogász képzése.

“Hamarosan megjelenik tehát Magyarországon az állatvédelemre specializálódott szakembergárda, amitől többek között azt is várjuk, hogy az állatvédelmi ügyek gördülékenyebben haladjanak a jövőben” – mondta Ovádi, hozzátéve, hogy elengedhetetlen a megfelelő és hozzáértő szakemberek képzése a kitűzött célok eléréséhez.

(Fotók: Facebook/Ovádi Péter, Varga Judit)

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Négylábú munkatársaikkal gyakorlatoztak a Nógrád és Heves megyei rendőrök (Videó)

magyarallatvedo

Rendőrök mentettek meg egy szabálytalanul közlekedő pingvint Budapesten

magyarallatvedo

Közeleg a tavasz! Mit tegyünk a fecskék védelmében?

magyarallatvedo