Magyar Állatvédelem
Image default

Halott teknősök százait mosott a partra a víz Mexikónál

Mintegy 300 tengeri teknős teteme sodródott partra Nyugat-Mexikóban – írja az MTI. A környezetvédelmi minisztérium szerint az előzetes vizsgálatok alapján az olajzöld fattyúteknősök (Lepidochelys olivacea) megfulladtak.

Az információk szerint az állatok halászhálókba gabalyodva pusztulhattak el. A 35-45 kilogramm tömegű olajzöld fattyúteknős sebezhetőként szerepel a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listáján. Az IUCN szerint populációjuk csökken, és azért sorolták a sebezhető fajok közé, mert nagyon kevés olyan terület van, ahol fészket raknak.

Az elpusztult egyedeket a Mexikó nyugati részén fekvő Morro Ayuta strandon találták meg, ez azon ritka helyek egyike, ahol a faj fészkel. Ernesto Albavera Padilla teknősszakértő szerint valamennyi példány nőstény volt. Nem ez az első alkalom, amikor ilyen nagy számban találnak a térségben elpusztult olajzöld fattyúteknősöket. 2018-ban halászok bukkantak mintegy 300 egyedre hálókba gabalyodva.

Mexikóban 1990-ban betiltották a tengeri teknősök halászatát, és szigorú büntetéssel sújtják azt, aki megöl egy ilyen állatot.

(Fotó: GettyImages)

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Ő itt Goma, a mikiegér-kutya

magyarallatvedo

Háromnapos fesztivál indul a fővárosi állatkertben

magyarallatvedo

27 év alatt 8 ezer kutyát mentett meg a haláltól a sanghaji szerzetes

Marci