Magyar Állatvédelem
Image default

Halakat, rákokat mentettek százszámra a komáromi halőrök

Olvasási idő:1 perc
A rekkenő hőség és a rendkívüli szárazság szinte soha nem látott alacsony vízállást eredményez egész Európa-szerte. A szélsőséges időjárás miatt egyre több az olyan terület, ahol veszélybe kerülnek a halak és az egyéb vízi élőlények. Most a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (Kemhesz) halőreinek kellett egy 400 négyzetméteres „pocsolyából” kimenteniük számos fajhoz tartozó egyedet, hogy ezt követően visszahelyezzék azokat a Dunába.
A Kemhesz rövid tájékoztatása szerint augusztus 16-án, kedden az alacsony vízállás miatt a halőri szolgálat munkatársainak halakat kellett menteniük. A halőrök – ahogy a szövetség fogalmaz – egy körülbelül 400 négyzetméteres „pocsolyából” szabadították ki az ott rekedt halakat. A segítség még időben érkezett, a helyszín vélhetően záros határidőn belül sártengerré változott volna, ami az élőlények pusztulását eredményezte volna.

Számos halfaj menekült meg a “mocsártengerré” vált csapdából: többek között ponty, dévérkeszeg, lapos keszeg, bodorka, vörösszárnyú keszeg, balin, süllő. De a halőrök találtak a hálóban cifrarákot is, akit szintén biztonságos helyre menekítettek.

A képek tanúsága szerint a kiszabadított halakat vödrökben gyűjtötték össze, és visszahelyezték azokat a Dunába. Sajnos a nagy szárazságban országos jelenség, hogy az éltető víz eltűnésével, visszahúzódásával a holtágak, mélyedések kapcsolata teljesen megszűnik az élővízzel, csapdába ejtve az ott lévő halakat.

 

(Forrás: Kemhesz Facebook oldal)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Megérkeztek az első kék vércsék

magyarallatvedo

Hivatásos tűzoltók mentették meg az aknába zuhant kutyát

Marci

Kutyasétáltatás közben rabolták ki – Fokozattan figyeljünk a séták során

Viki