Fülöp Erik etikai vizsgálatot kezdeményez Hadházy Ákos és a szigetvári polgármester ellen

Olvasási idő:2 perc

Dr. Fülöp Erik független országgyűlési képviselő, állatvédelmi szakpolitikus mai budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be: a közelmúltban napvilágra került információk alapján etikai vizsgálatot kezdeményez Hadházy Ákos szintén független országgyűlési képviselő és Dr. Vass Péter szigetvári polgármester ellen.

Kedvező folyamatok indultak el a hazai állatvédelemben

„Az elmúlt hónapokban szemmel láthatóan is pozitív változások indultak el a hazai állatvédelemben. Ideje volt, ugyanis 30 éves lemaradásunk van a területen” – mondja a politikus, hozzátéve, meglátása szerint az állatvédelmet négy pillér mentén kell újjáépíteni: állatrendőrséggel, a szaporítótelepek felszámolásával, országos ivartalanítási programmal és a lakossági edukációval. Hangsúlyozta azonban, hogy amikor a szaporítótelepek felszámolásáról van szó, nem csak és kizárólag magukra az állatszaporítókra kell gondolni, hanem a mögöttük húzódó, jól kiépült, gyakran nemzetközi szintű hálózatokra is, amelyekben közös, hogy hatalmas pénzeket mozgatnak.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt egy hónapban két eset is történt, ami alátámasztja azt, hogy a szaporítóknál valóban kiterjedt és nemzetközi szintű hálózatról beszélhetünk. Ahogyan azt a magyarallatvedelem.hu is megírta, februárban végén 34 legyengült kölyökkutyát találtak egy magyar furgonban Németországban. Köztük francia bulldogok, cane corsók, west highland terrierek voltak. A járműben az állatok mellett 19 ezer eurót is találtak a német rendőrök. Most, márciusban szintén a német rendőrség tartóztatott fel egy Belgiumba tartó magyar kisteherautót, amin 101 kölyökkutyát találtak. A kutyák betegek voltak, étel és víz nem volt előttük. A hivatalos okmányaikkal is probléma volt, ugyanis az egészségügyi könyvben feltüntetett életkoruk nem egyezett meg az állatok valós korával és méretével.

Állatorvosok szerepe a jól jövedelmező bizniszben

„A márciusi eset rávilágít egy másik súlyos problémára is, nevezetesen az állatorvosok szerepére a szaporítók hálózatának működésében. Az egészségügyi kiskönyv, illetve az állatok külföldre szállításához nélkülözhetetlen állatútlevelet minden esetben az állatorvosok, saját pecsétjük sorszámával kérvényezhetik az Állatorvosi Kamaránál illetékfizetési kötelezettség mellett” – mutatott rá Dr. Fülöp Erik kiemelve, a kisállat-útlevek kiadását és a mikrochipek belültetését a Pet-Vetbe, az Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszerébe kell feltölteniük. Aláhúzta azt is, hogy ezt kizárólag aktív, praktizáló állatorvosok kezdeményezhetik.

Meglátása szerint éppen ezért rendkívül fontos lenne azon állatorvosok működésének felülvizsgálata, akik az elmúlt években az átlagosnál több, vagy kiemelkedő mennyiségű kutyát chipeltettek és kérvényeztek számukra útlevelet. Úgy véli, szintén felül kell vizsgálni azoknak az állatorvosoknak a működését, akik esetében összeférhetetlenség merül fel.

Etikai vizsgálat indulhat az összeférhetetlenség miatt

„Napokban került nyilvánosságra az adat, miszerint Hadházy Ákos független képviselő továbbra is praktizál, és a kijárási korlátozások, sőt, az tavalyi határzár ideje alatt is kérvényezett állatútlevelet kutyák számára. Szintén friss információ, hogy Szigetvár polgármestere, Dr. Vass Péter 2014 és 2020 között több mint 14 ezer mikrochip regisztrációt végzett el és több mint 13.700 útlevelet állított ki kutyák részére” – magyarázta, kiemelve: mindkét politikus esetében látható, hogy annak ellenére praktizálnak, hogy a hatályos jogszabályok ezt nem teszik lehetővé számukra, illetve az általuk kiállított kisállat-útlevelek nagy tömege is kivizsgálást igényel az illetékes hatóságok részéről.

A képviselő sajtótájékoztatója végén bejelentette: tekintettel arra, hogy a jogosulatlanul végzett útlevél-kiadás súlyos fokú etikai vétségnek minősül, kezdeményezi a Magyar Állatorvos Kamaránál a két érintett politikus-állatorvos etikai vizsgálatának megindítását.

magyarallatvedelem.hu