Magyar Állatvédelem
Image default

Fennmaradhat egy kihalástól fenyegetett oroszlánalfaj Szenegálban

Olvasási idő:1 perc
Fennmaradhat egy kihalástól fenyegetett regionális oroszlánalfaj Szenegálban, miután nemrég három kölyök született a Niokolo-Koba Nemzeti Parkban – közölte a Panthera nevű állatvédő szervezet.

A három-négy hónapos állatok a nyugat-afrikai oroszlánok utolsó négy ismert populációjának egyikéhez tartoznak. Még az optimista becslések szerint is kevesebb mint négyszáz ilyen nagymacska él a térségben. A nyugat-afrikai oroszlánok közelebbi rokonságban állnak az ázsiai oroszlánokkal, mint az Afrika déli részén élőkkel.

Az állatvédők számára azonban reménykeltőnek bizonyult az elmúlt évtized, miután a szenegáli populáció egyedszáma megduplázódott, és 10-15-ről 30-ra nőtt.

A Florence nevű, 9-10 éves nőstény oroszlán például már kilenc kölyköt hozott a világra a kutatók szerint, és még egy vagy két alomra számítanak tőle.

„Ez az egyetlen populáció Nyugat-Afrikában, amely növekedett” – mondta el Philipp Henschel, a Panthera regionális igazgatója. A világszerte tevékeny, egyesült államokbeli székhelyű szervezet évek óta hivatalosan együttműködik a szenegáli nemzeti parkok igazgatásával.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2015 óta kihalás által veszélyeztetett fajként tartja nyilván a nyugat-afrikai oroszlánt. Egy szakmai konferencia hatására a kutatók felderítették a ragadozók összes vélt élőhelyét az Atlanti-óceántól a Niger folyóig.

„Az eredmények lesújtóak voltak” – mondta Henschel, rámutatva, hogy a huszonegyből már csak négy területen maradtak nyugat-afrikai oroszlánok.

Szenegálon kívül még két nigériai rezervátumban, valamint egy Burkina Faso, Niger és Benin határán található természetvédelmi területen élnek az állatok. Ott él a 2012-ben összeszámolt mintegy négyszáz macskaféle kilencven százaléka. Ugyanakkor az állatra a dzsihadisták is felfigyeltek.

A szenegáli himnuszban is megénekelt nyugat-afrikai oroszlán egyedszáma 99 százalékkal csökkent a korábbiakhoz képest. Sok állat pusztult el az orvvadászok, a haszonállataikat védő pásztorok vagy az élőhely eltűnése miatt. „Nyugat-Afrikában egy halott oroszlán sajnos még mindig többet ér, mint egy élő” – magyarázta Henschel.

(MTI)
Fotó: https://panthera.org/

Kapcsolódó

Hazatért kiküldetéséből a budapesti oroszlán

magyarallatvedo

Tűzoltók segédkeztek az oroszlánok első randevúján – VIDEÓ

Marci

Gyönyörűek a nyíregyházi oroszlánkölykök (képgaléria)

magyarallatvedo