Magyar Állatvédelem
Image default

Fél a kutyád a tűzijátéktól? Így nyugtasd meg

Olvasási idő:1 perc

Ha a tiltás ellenére tűzijáték dördülne el a közeletekben, segítünk, hogy meg tudd nyugtatni a kutyádat.

 

Az év utolsó éjszakája rendszerint a leghangosabb is – idén, 2020 év végén is előfordulhat, hogy tűzijátékok zaja zavarja meg kedvencünket. Sok négylábú azonban nem örül a tűzijátékokkal tarkított ünnepnek, hiszen a kutyák bármilyen hirtelen hanghatást akár ezerszer hangosabbnak élnek meg, mint az emberek.

„Legyen szó viharról, vagy tűzijátékról, amikor minden durrog, villódzik, sistereg, akkor az állatban kialakul egyfajta menekülési kényszer, azonban bárhová megy, nem tud elbújni előle. Ilyenkor a pánik egyre csak fokozódik, egy gyenge idegrendszerű állatnál ez akár teljes idegösszeomláshoz is vezethet. Amennyiben ijedtében elkóborol, és nem talál haza, ez a pánik csak fokozódik” – magyarázta az állatorvos a helyzet kialakulásának okait.

„Egy vihart természetesen nehéz kiszámítani, ám az augusztus 20., vagy a szilveszter minden évben ugyanakkor van, azokra egy gazdának fel lehet, sőt fel kell, készülni. Az állatot biztonságos helyre kell bezárni, ahonnan nem tud megszökni, és azon belül is biztosítani kell számára egy búvóhelyet, ahol máskor is biztonságban érzi magát. Lehet például a garázsba bezárni és bevinni oda a házát. Ezen a napon a félős kutyát inkább délután, vagy egyáltalán ne sétáltassuk, ha viszont muszáj, akkor is kizárólag pórázon” – magyarázta Dr. Mátray, aki azt is hozzátette, hogy súlyos esetekben az állatorvossal konzultálva nyugtatók adagolásának sincs akadálya.

„Amennyiben nincs más megoldás az állatorvos nyugtató anyagot adhat az állatoknak, elsősorban különféle természetes hatóanyagú szereket javaslok. Ilyenek például a feromonokat tartalmazó illóolajok. A feromonok természetes kémiai anyagok, az élővilágban megtalálhatóak mindenfelé, ezek mind változást váltanak ki a viselkedésben, ilyen elven működnek a különböző rovarcsapdák is. Az ilyen szerek nyugtató hatású feromonokat tartalmaznak.

A természet kincsestára kifogyhatatlan: macskáknak macskagyökér és citromfű kivonatot tartalmazó tablettát, kutyáknak Bach féle virágterápiás szereket is alkalmazhatunk.

Homeopátiás gyógyszerek is hatékonyak lehetnek

Ilyen a phosphorus, a rhododendron vagy a borax alapanyagból készült szer. Ezek nyugtatólag hatnak. – javasolta az állatorvos, és arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a kutyák falkaállatok, a falkavezér viselkedése nagyon fontos.

Az állatainkat ilyenkor ne hagyjuk magára, sugározzunk nyugalmat, viselkedjünk természetesen, mutassuk azt, hogy nincs semmi gond. Amennyiben nyitott erre, akkor próbáljuk meg az élményt néhány finom falattal pozitívvá tenni kedvenceink számára.

haziallat.hu

Kapcsolódó

Brit veteránokból álló csapat menti százasával az állatokat és embereket a háborús övezetekből

Marci

Jövőre még több benzinkúton lesznek elérhetők a kutyachip-leolvasók

magyarallatvedo

Rendőrök juttatták vissza gazdájához az ellopott, szuper cuki kutyát

Marci