Magyar Állatvédelem
Image default

Fekete báránnyal bővült a miskolci rackajuh család

Olvasási idő:1 perc

Igazi fekete báránnyal bővült a Miskolci Állatkert népes rackajuh nyája. A bari jól van, nem bízta a véletlenre világra jövetelét, hiszen éppen péntek 13-án látta meg a napvilágot – írja közösségi oldalán az állatkert. 

„A Miskolci Állatkert idei első jövevénye olyan, mint egy ma született bárány. Már csak azért is, mert egy hortobágyi rackajuh jött a világra 2023. január 13-án. A nyáj legfiatalabb tagja péntek reggelre anyja mellett várta a gondozókat. A kis jerke bárány egészséges, szépen beilleszkedett a csapatba”- közölték a godozók.

A hortobágyi rackajuh az időjárás viszontagságaival, a mostoha tartási körülményekkel szemben igen ellenálló, élénk vérmérsékletű, büszke járású fajta. Különlegessége a pörge szarv, amelyet mind az anyajuhok, mind a kosok viselnek.

A hortobágyi rackajuh létszáma az 1870-es években elérte a 4,5 milliót, ami jól mutatja akkori jelentős szerepét. A kedvezőbb hús-, tej-, illetve gyapjúhozamú fajták elterjedésével viszont számuk fogyatkozásnak indult. A hanyatlás olyan mértéket öltött, hogy a II. világháborút követően egyedül lelkes hortobágyi, illetve debreceni tenyésztőknek köszönhető hogy nem tűnt el a racka országunkból.

„Tanyaházunk szomszédságában a hortobágyi rackák mindkét színváltozata, a fehér és a fekete is megtalálható. Újdonsült jerkénk anyja fehér, míg ő egy igazi kis fekete bárány.” – írja az intézmény.

(Forrás: Miskolci Állatkert)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Különleges kisbárány született a Debreceni Állatkertben

magyarallatvedo

Ismeretlenek levágtak két juhot egy bécsi állatsimogatóban

magyarallatvedo

A kis Yoda: lámacsikó született Miskolcon

magyarallatvedo