A hőhullám miatt kiugrálnak a kis fecskék a fészkükből – Gyakran a halál vár rájuk a forró betonon

Olvasási idő:1 perc

A Mályi Madármentő Állomás a közösségi oldalon hívja fel mindenki figyelmét a különös jelenségre, amit a most tomboló kánikula váltott ki. Egyúttal azt is elárulják, mit tegyünk és mit ne, ha bajba jutott kismadarat látunk.

A forróság a kis fecskéket is megviseli és kiugrálnak a fészekből – hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás Facebook oldalán. A szervezet kiemeli: egyre több hívás érkezik hozzájuk azért, mert kis fecskét vagy fecskéket találtak fészek alatt. A jelenség oka, hogy a 35-37 fokos melegben felforrósodhat a fészek és elkezdenek kiugrálni a fiókák, akik így a forró aszfalton landolnak.

“Az aszfalt akár 60 fokos is lehet és hamar hőgutát kapnak a kismadarak” – teszik hozzá.

Mit ne tegyünk, ha a forró betonra esett kismadarat találunk?

  • Soha ne öntsük le hideg vízzel a fiókát
  • Soha ne kezdjük el itatni a félig ájult, elpilledt madarat, mert eleve nincs hozzászokva az itatáshoz és ha rossz állapotban van félre nyel és megfullad!
  • Soha ne vigyük a forró betonról, erősen klimatizált helységbe
Fotó: MTI/Komka Péter

Mit tehetünk értük?

  • Felvesszük a forró talajról, langyos vízzel leöntjük a kezünket, bele tesszük a kismadarat, 2-3 cseppet a tarkójára, hátára csepegtethetünk és árnyékos részre visszük amíg nem jön segítség.
  • Kérjünk mihamarabb mentőszervezettől segítséget, illetve mihamarabb juttassuk el mentőhelyre. A mentőhelyek leterheltek, így az a legnagyobb segítség ha mi magunk visszük a kismadarat.

A szervezet hozzáteszi: akiknél fecskefészek van a házon, helyben is tud segíteni a kis fecskéknek. A fészek közelében lévő területet, betont, járólapot, zöld felületet fel lehet locsolni. A párolgás hőt von el, így a terület lehűl pár fokot. A fészek alatt tíz méteres körzetben ajánlatos a locsolás, de

a fészkeket tilos locsolni, hiszen sárból van és nedvesség hatására leesik.

magyarallatvedelem.hu