Fajmegőrzési céllal érkezett Debrecenbe ez az aranyos vari

Olvasási idő:1 perc

A debreceni állatkert régóta várt különleges lakó érkezéséről számolhat be, ugyanis november 26-án egy nőstény fekete-fehér varit fogadtak a franciaországi Calviac állatkertjéből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében – írja a dehir.hu.

A Chari nevű, 2012-es születésű jövevényt a remények szerint elfogadja majd társának az intézmény ikonikus lakójának számító Fifi, így először állhat össze tenyészpár e súlyosan veszélyeztetett fajból a Nagyerdő fái alatt. Chari egyelőre fokozatosan ismerkedik új környezetével, de a szerencsés látogatók a mai naptól akár kifutójában is találkozhatnak vele a Katta-sétány szomszédságában.

A Madagaszkár keleti részén fekvő trópusi esőerdőkben endemikus fekete-fehér vari (Varecia variegata) a nagyobb termetű makifélék egyike. Teljes mértékben az esőerdei lombkoronaszinthez alkalmazkodott; erős lábával kiválóan ugrik fáról fára, jellegzetes színezetű, sűrű bundája pedig megvédi a bőséges csapadéktól. Kisebb családi közösségekben él, amelyeket a domináns nőstény vezet.

Leveleket, gyümölcsöket, valamint nektárt fogyaszt, és különlegessége, hogy ő a világ legnagyobb beporzója; egyedülálló módon képes kinyitni az élőhelyén őshonos utazók pálmájának virágait, amelyről szőrzetén szállítja tovább a pollent.

Az élelmezési célú vadászat, illetve a mezőgazdasági terjeszkedés és bányászat miatti élőhelyvesztés következtében a faj súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A debreceni állatkert bízik benne, hogy Fifi és Chari frigye sikeres szaporulattal járulhat majd hozzá a fajmegőrzési célú európai állatkerti állomány gyarapításához.

(Forrás: dehir.hu, Fotók: Instagram/zoodebrecen)